GalleriaKONE
galleriakone hämeenlinna verkatehdas
Menneet näyttelyt – 2021

GalleriaKONE | Verkatehdas | Hämeenlinna

Ylva Holländer & Marjaana Rantama
Painottomia asioita
10.7.-3.8.2021

Näyttely Painottomia asioita tutkii rakkautta, yksinäisyyttä ja kaipausta – tunteita ja ilmiöitä, joilla ei ole painoa, mutta jotka ovat silti äärimmäisen painokkaita. Tekijöiden asenne maailmaan on absurdin humoristinen. Näyttelyssä kuljetaan rakkautta yöllisestä puistosta etsivien astronauttien ja leikkaussalissa palelevan kirurgin matkassa Mantsurian vuorten yli suoralla lennolla kuuhun.

Näyttelyssä on esillä kaksi toisiinsa kytkeytyvää teosta: Painottomuus ja Ilmatila. Painottomuus koostuu lyhytelokuvatrilogiasta, joka esitetään integroituna vuoristopienoismallin sisään. Katsoja istutetaan vuoriston juurelle lentokoneen matkustamoon. Teoksessa Ilmatila katsoja näkee lentokoneen ikkunoista pienoismallit ja niihin integroidut mininäytöt, joilla esiintyvät lyhytelokuvista tutut hahmot.

Ylva Holländer on taustaltaan kuvataiteilija ja Marjaana Rantama on elokuvalavastaja. Tutkiessaan tapoja ilmaista tunteiden, asioiden ja ilmiöiden aineetonta painottomuutta Holländer ja Rantama ovat lähteneet liikkeelle äänestä. Taitelijoiden yhteistyö alkoi vuonna 2015 musiikillisista kokeiluista ja Finsk Filmindustri -yhtyeen perustamisesta – ilman aiempaa kokemusta soittamisesta tai säveltämisestä. Kokeiluista syntyi tarinoita ja videoteoksia.

Kollektiivisen työskentelyn periaatteeksi on muodostunut omien tekemisen tapojen ja estetiikan oletusarvojen tarkastelu sekä osaamisen sovittaminen tekijöille vieraampiin ilmaisumuotoihin. Taiteilijaduon toiminta on myös kunnianosoitus taiteen valtainstituutioihin anarkistisesti suhtautuvalle ITE-taiteelle (lyh. itse tehty elämä). Työskentelyn lähtökohtina ovat paikallisuus ja käsityöläisyys. Elokuvat on pääsääntöisesti kuvattu matkapuhelimilla taiteilijoiden työhuoneilla tai niiden välittömässä läheisyydessä Porvoossa.

Kuvataiteilija Ylva Holländer on valmistunut Suomen Taideakatemian koulusta vuonna 1978 ja osallistunut lukuisiin ryhmä- ja yksityisnäyttelyihin, viimeisimpänä yksityisnäyttelyt Galleria Forum Boxissa (2019) ja Porvoon Taidehallissa (2020).

Lavastaja Marjaana Rantama on toiminut visuaalisena suunnittelijana sekä teatterissa, mutta ennen kaikkea suomalaisissa elokuvatuotannoissa. Hän on valmistunut lavastajaksi Taideteollisesta korkeakoulusta (nyk. Aalto-yliopisto) vuonna 1991.

Näyttely on saanut tukea Taiteen edistämiskeskukselta, Svenska Kulturfondenilta sekä Konstsamfundetilta. Taiteilijoiden työskentelyä ovat tukeneet myös AVEK ja Suomen Kulttuurirahasto.

Lisätietoja
ylvahollander.com
marjaanarantama.com