GalleriaKONE
galleriakone hämeenlinna verkatehdas
Menneet näyttelyt – 2009

GalleriaKONE | Verkatehdas | Hämeenlinna

Villu Jaanisoo
Ihmisen kuva
10.10.-3.11.2009

”Minusta veistos on ainoa oikea, ainoa tässä samassa maailmassa, meidän todellisuudessa sijaitseva taiteen muoto. Elokuva tai kirjallisuus on illuusion luomista. Samalla tavoin koen maalauksen tai piirroksen, kuvan ylipäätään.

Hämeenlinnaan, KONE galleriaan lähdin tekemään teosta, jossa yhdistyisivät nuo minusta kaksi aivan erilaista taiteen todellisuutta.

Teoksen mediaksi sanoisin videoveistos. Olen tehnyt ääniveistoksia ja tämä työ yhdistää nyt aikaisemmin käyttämäni materiaalit, äänen, muodon, mutta myös liikkuvan kuvan. En tiedä miten teos tulee vaikuttamaan katsojiin. He näkevät minut, ja minä ikään kuin näen heidät?”

Villu Jaanisoo

Kuvanveistäjä Villu Jaanisoo (s. 1963, Tallinna) on asunut vuodesta 1991 lähtien Suomessa. Hän toimii tällä hetkellä Kuvataideakatemian kuvanveiston professorina. Villu Jaanisoolla on lukuisia julkisia teoksia Yhdysvalloissa, Virossa, Latviassa, Suomessa ja muissa Pohjoismaissa. Tuorein julkinen teos on to 1.10. Viikin kampusalueella julkistettu ”Kaikki on mahdollista”. Valtion taideteostoimikunnan tilaustyönä tehty lähes viisimetrinen gorilla on koottu käytetyistä autonrenkaista. Käytetyt autonrenkaat ovat toimineet kuvanveistäjän materiaalina jo useiden vuosien ajan. Vuonna 2003 valmistuneen Rubberduck veistoksen luonteva materiaalivalinta olikin juuri kumi, sillä lähtökohtana on  lasten kumiankka. Kumiankka talvehtii Verkatehtaan edustalla ja juhlistaa samalla tekijänsä yksityisnäyttelyä GalleriaKONEessa.

Muita Villu Jaanisoon julkisia teoksia ovat mm. Juice Leskisen muotokuva (1992) Juankoskella ja Homo Birkkalensis / Pirkkalan ihminen (1998) ja yhdessä arkkitehti Jorma Mukalan  kanssa suunnittelema M/S Estonian uhrien muistomerkki Katkennut linja (1996).

Lisätietoa:
www.jaanisoo.com

Rubberduck-kumiankka talvehtii Verkatehtaan edustalla huhtikuuhun 2010 asti.