GalleriaKONE
galleriakone hämeenlinna verkatehdas
Menneet näyttelyt – 2013

GalleriaKONE | Verkatehdas | Hämeenlinna

Ville Mäkikoskela
Kaupunkikuvia - Kesken
24.8.-17.9.2013

Ville Mäkikoskelan veistossarja Kaupunkikuvia on rakentunut vuodesta 2009 lähtien. Arkiset havainnot ovat saaneet muotonsa ylellisessä marmorissa tai herkässä posliinissa. Näyttely rakentaa arjesta tuokiokuvien runollisen sarjan, joka vie olemassaolon peruskysymysten äärelle.

Teosten sarja Kaupunkikuvia (2009–) rakentuu kerronnalliseksi kokonaisuudeksi kaupunkitilasta, jossa kohtaavat tosi ja taru, menetykset ja haaveet. Veistosten aiheet pohjautuvat todellisiin havaintoihin ja löydöksiin kaduilta, toreilta ja rakennetusta ympäristöstämme.

Olemme peruskysymysten äärellä: mikä on ihmisen osa ja mitkä olemassaolon ehdot? Persoonan läsnäoloon viitataan enimmäkseen tavaramaailman kautta, olemisen jälkinä. Kysymyksiä on paljon, vastauksia vähän. Vinoa huumoria unohtamatta: traaginen ja koominen käyvät tietyissä oloissa käsi kädessä.

Olen halunnut ikuistaa arkipäiväiset aiheet ja nopeat tilanteet marmorin ajattomuuteen ja kuvanveiston historiaan. Yksi Kaupunkikuvien teoksista on saanut lopullisen muotonsa posliinin herkyydessä.

Kaupunkikuvien rinnalla nähdään veistos Kesken (2011–2012). Sen materiaaleina ovat rauta, alumiinipronssi ja ääni. Kesken on pysäytetty hetki tämän ajan virrassa. Se puhuu elämänkulun sattumanvaraisuudesta ja katoavaisuudesta, kuinka se jokin oli hetki sitten tässä, ja nyt jo poissa.

Ville Mäkikoskela (s. 1975) on opiskellut Lahden Taide- ja Muotoiluinstituuteissa sekä Taideteollisen korkeakoulun Pallas-kuvataiteiden maisteriohjelmassa. Hän on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä sekä osallistunut yhteisnäyttelyihin kotimaassa ja ulkomailla vuodesta 2000 lähtien.

Lisätietoa:
villemakikoskela.fi