GalleriaKONE
galleriakone hämeenlinna verkatehdas
Menneet näyttelyt – 2020

GalleriaKONE | Verkatehdas | Hämeenlinna

Tuuli Helve
TUULIKOREOGRAFIOITA
Video ja sarja kollaaseja
20.11.-15.12.2020

TUULIKOREOGRAFIOITA -videolla paperiveistostanssijat asettuvat rintakehät purjeinaan tuulen puuskien luomiin koreografioihin luontomaisemissa.

Harjoitussarjan kollaaseissa perhosten ympäröimä hahmo etenee lineaarisesti huojuvassa harjoituksessaan.

Näyttelyn tekoprosessiin on sisältynyt hidasta, meditatiivista käsityötä ja keräilemistä, kuten perhosten valokuvaamista, kukkien maahan pudonneiden terälehtien ja luonnon äänten keräilyä – hyvien tuulten odottelua ja monenlaisia, myös kehollisia harjoituksia työhuoneella. Työt kiteytyivät pitkän ajanjakson sisällä, materiaalikokeilujen kautta. Näihin teoksiini kehittelin vähemmän kuluttavia toteutustapoja: Videon tanssijat tein maatuvista, osin luonnon materiaaleista ja harjoitussarjan pleksit ovat kierrätysmateriaalia aikaisemmista töistäni.

Katoavaisuus ja luopuminen – ihmisen ja luonnon vuorovaikutussuhde ilmenevät teoksissani, kun hauraan huterat hahmot harjoittelevat oman varjokuvansa kanssa tai kieppuvat vapaita tanssi improvisaatioitaan tuulessa. Tuulenpuuskat puhaltavat rytmin liikkeille ja luovat tilaan hengityksen kaltaisen luonnon äänimaiseman.

Kuvataiteilija Tuuli Helve asuu ja työskentelee Helsingissä. Yksityisnäyttelyitä hänellä on ollut 20 vuoden aikana Suomessa, Ruotsissa ja Saksassa ja hänen teoksiaan on esitelty 1990-luvulta lähtien ryhmä -ja yhteisnäyttelyissä Suomessa, Puolassa ja Japanissa. Helvellä on monipuolinen taiteellinen koulutus ja hän on valmistunut Taideteollisen korkeakoulun PALLAS kuvataiteiden maisteriohjelmasta taiteen maisteriksi. Hän on tehnyt myös musiikkia ja äänisuunnittelua eri
produktioihin. Helve on Muu ry:n ja Helsingin taiteilijaseuran jäsen.

Kiitos: THE ÅLAND ARCHIPELAGO GUEST ARTIS RESIDENCE, Kökar.

Lisätietoja:
www.tuulihelve.com