GalleriaKONE
galleriakone hämeenlinna verkatehdas
Menneet näyttelyt – 2016

GalleriaKONE | Verkatehdas | Hämeenlinna

Tuula Anttonen
Tullimiehen ote
6.8.-30.8.2016

“Ihmiset todistelevat facebookissa olevansa hyviä tyyppejä. Mielestäni se on pelkästään epäilyttävää. Kafka sen sijaan tekee moraalisen velvollisuutensa ihmiskuntaa kohtaan kuvitellessan olevansa torakka.

Näin valokuvan, jossa tullimies demonstroi otetta kiinniottotilanteessa. Hän käyttää apuna työtoveriaan. Kuvassa oli jotain hyvin hellää, ja se jäi vaivaamaan minua: väkivallalta näyttävä tilanne ei ollutkaan sitä. Joskus normaalilta näyttävä tilanne on.

Työhuonelaboratoriossani voin rakentaa erilaisia kohtauksia, joissa ihmislajin edustajat ovat sosiaalisia. Fyysisestä painista huolimatta he ovat yksin ja erillisiä, ja silti, erottamattomasti linkittyneet toisiinsa. Ihmiskunnan kohtalo on yhteinen ja roolit voidaan huomenna jakaa toisin.

Näyttelyssä on esillä myös piirustuksia. Piirustukselliset elementit, esimerkiksi ruutupaperistruktuuri näkyvät niin ikään maalauksissa. Se mielestäni korostaa tilanteiden hypoteettisuutta: Kas näin, teoriassa, ihminen on yhteydessä toiseen ihmiseen.

Kiitän Alfred Kordelinin Säätiötä, Kuvataiteen Näyttöapurahalautakuntaa ja Taiteen Edistämiskeskusta saamastani tuesta.”

Tuula Anttonen (synt. 1970) on valmistunut kuvataiteilijaksi Ranskassa 1997 (D.N.S.E.P. Ecole Nationale des Beaux-Arts de Bourges). Anttonen on tunnettu ihmisaiheisista, konstruktivistisista maalauksistaan. Hänen teoksiaan on mm. Suomen valtion ja Helsingin taidemuseo HAMin kokoelmissa. Tullimiehen ote on hänen 15. yksityisnäyttelynsä Suomessa. Anttonen työskentelee usein ulkomaan residensseissä, vuonna 2018 vuorossa on Triangle Residency New Yorkissa.

Lisätietoa:
www.tuulaanttonen.net