GalleriaKONE
galleriakone hämeenlinna verkatehdas
Menneet näyttelyt – 2017

GalleriaKONE | Verkatehdas | Hämeenlinna

Tiina Nevalainen
Sävyjä
4.3.-28.3.2017

Riihimäkeläisen taiteilijan maalauksissa väri on aina ytimessä.

Edellisen kerran Tiina Nevalaisen teoksia nähtiin GalleriaKONEessa vuonna 2009, jolloin maalaussarja rakentui yltäkylläisistä, täyteläisistä väreistä, joissa ihmishahmot piiloutuivat kukkaloistoon. Nyt KONE täyttyy taiteilijan puolitoista vuotta sitten aloittamasta teossarjasta, joka koostuu pienistä neliömuotoisista maalauksista. Pääaiheena ovat lehdet. Saman aiheen toiston kautta teoksista voi nähdä vuodenaikojen vaihtelut sekä taiteilijan kiinnostuksen mm. vastaväriharmaisiin.

Olen joutunut akryyliväriin vaihtamisen myötä määrittelemään maalaustapani uudelleen. Akryyli vaatii nopeutta, maalamisen hallintaa. Virheisiin ei ole varaa tai ne on käytettävä hyödykseen. Akryyli on tuonut tekemiseeni enemmän erilaisia pintoja, kerroksia  kuultavuutta.

Pienet teokset nappaavat päivän tunnelman mukaan. Teen aina 4-6 suunnilleen samalla sommittelulla. Saman aiheen toisto rauhoittaa. Ja niissä näkyy myös vuodenaikojen vaihtelu ja toisaalta myös Suomen kirkas ilma ja luonto.

Aloitin teossarjan tekemisen 28.8.2015. Sarjassa näkyy kiinnostukseni vastaväriharmaisiin. Neliö on muotona pakotettu, väkivaltainen ja tiivis, koska emme näe niin. Se on minun versioni maisemasta. Aluksi pääosissa olivat lehdet, yksityiskohta. Aiheena ne ovat kaikkialla ja koko ajan, halusit tai et. Ja vaikka lehdet ovat talvella lähes poissa, kyllä niitä silti on. Näet lehtiä tapeteissa ja verhoissa, niitä et pääse pakoon!

Uusimmat isommat työt ovat enemänkin lehdistä syntyneitä varjoja. Olen maalannut niitä syksyllä. Lähtökohtana kaikissa on kuitenkin väri.”

Tiina Nevalainen (s. 1967 Helsingissä) asuu Riihimäellä ja työskentelee Tervakosken Lumppulinnassa. Hän on Taidemaalariliiton, Riihimäen kuvataiteilijoiden sekä Ars Hämeen jäsen ja hänellä on ollut näyttelytoimintaa vuodesta 1990 lähtien. Nevalainen työskentelee kuvataiteiden tuntiopettajana Riihimäen kansalaisopistossa sekä Vanajaveden opistossa.

Lisätietoa:
www.tiinanevalainen.com