GalleriaKONE
galleriakone hämeenlinna verkatehdas
Menneet näyttelyt – 2020

GalleriaKONE | Verkatehdas | Hämeenlinna

Tiia Matikainen
Katveessa
29.2.-24.3.2020

Tiia Matikainen kuvaa ihmisen ja luonnon yhteyttä mörkömäisten veistoshahmojen sekä niihin yhdistyvien piirrosten kautta.

Veistosten laskostuva pinta toimii kuin peittävänä kaapuna tai avautuvana esirippuna saveen raaputetuille piirroksille. Tärkeään osaan teoksissa nousee ihmisen sisäinen maailma primitiivisine pelkoineen sekä elämän mystinen, selittämätön puoli, jota käsitellään luontoon liittyvää kuvastoa käyttäen. Ideat teoksiin suodattuvat niin nyrjähtäneestä maailmastamme, mytologioista kuin pyhistä kuvistakin.

Eräänä lähtökohtana teoksiin on suomalaisessa mytologiassa esiintyvä manala, maanalainen varjomaailma, jossa henkiolentojen ajateltiin asuvan. Henget saattoivat houkutella metsässä liikkujan metsänpeittoon, eksyksiin nurinkuriseen maailmaan ja kadoksiin muiden näkyvistä. Suomalaisesta uskomusperinteestä nousee myös teoksia innoittanut liekkiö-hahmo, pimeän aikaan liikehtivä kummituslintu tai rauhaton vainaja.

Teokset leikittelevät piiloutumiseen ja verhoutumiseen sekä katoavaisuuteen liittyvillä mielikuvilla. Laskostuneiden veistoshahmojen visuaalisina lähtökohtina ovat olleet Rooman hautausmaiden surupatsaat sekä sarjakuvien ja elokuvien mörköhahmot.

Kuvanveistäjä, keramiikkataiteilija Tiia Matikainen (1975, Kitee) asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän valmistui taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 2002. Katveessa-näyttely oli esillä Galleria Forum Boxissa Helsingissä lokakuussa 2019. Matikaisen edellinen yksitysnäyttely GalleriaKONEessa oli vuonna 2014, jolloin hän esitteli ensimmäistä kertaa huputettuja veistoshahmojaan Arvottomat -näyttelyssä. Yksityisnäyttelyitä hänellä on ollut myös Galleria Sculptorissa, Galleria Katariinassa sekä Galleria Huudossa Helsingissä. Matikainen on osallistunut lukuisiin ryhmänäyttelyihin kotimaassa ja ulkomailla mm. Ranskassa, Saksassa ja Tanskassa. Hän on Suomen Kuvanveistäjäliiton ja Ornamon jäsen. Hänen teoksiaan on Suomen valtion, Jenny ja Antti Wihurin rahaston, Designmuseon ja Aalto yliopiston kokoelmissa. Matikainen palkittiin Suomen Taideyhdistyksen jakamalla William Thuring -nimikkopalkinnolla viime vuonna.

Näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus.

Lisätietoa:
www.instagram.com/matikainentiia