GalleriaKONE
galleriakone hämeenlinna verkatehdas
Menneet näyttelyt – 2014

GalleriaKONE | Verkatehdas | Hämeenlinna

Tiia Matikainen
Arvottomat
7.3-1.4.2014

Uusissa teoksissani kuvaan elämän laitapuolta ja rosoisuutta. Ihmisen osa tässä maailmassa näyttäytyy melankolisena kauneutena ja synkkinä kuvina, joiden välistä pilkottaa huumori. Käsittelen syrjäytymistä ja ulkopuolisuuden tunnetta, sekä sitä kuinka omalta osaltamme määrittelemme toiset ihmiset tai itsemme arvottomiksi.

Arvottomat -näyttelykokonaisuus muodostuu ihmis- ja lintuhahmoista, jotka työntyvät seinästä kohti katsojaa. Veistokseni ovat eräänlaisia metsästysmuistoja eli trofeita. Näyttelytilan seinille ripustuu symbolisesti yhteiskunnan “metsästämät” hylkiöt, joiden ympäröimäksi ja haastamaksi katsoja joutuu.

Kankaiden alle kiedottuihin ihmishahmoihin sisältyy ajatus siitä, että asiat eivät aina ole sitä, miltä ne näyttävät tai mitä niiden väitetään olevan. Hahmoissa voi nähdä ahdistuksissaan hupun alle piiloutuvan tai suojaa etsivän ihmisen, toisaalta myös oikeamielisen jedi-ritarin tai itse Kuoleman. Veistokset ovat saaneet vaikutteita italialaisen 1700-luvulla eläneen kuvanveistäjä Antonio Corradinin teoksista sekä Rooman Verrano hautausmaalla näkemistäni surupatsaista.

Lintuhahmot, arvottomana pidetyt ja monien uskomusten värittämät korppi, varis ja naakka ovat muotokuvia. Hämeenlinnan “omat pojat”, nuo ristiriitaisuudessaan kiinnostavat kantaaottavat taiteilijat, Irwin ja Paleface ovat saaneet äänekkäiden kraakkujien, variksen ja korpin hahmot. Kolmas lintuhahmo, naakka, on tuntematon ja kankaan alle hiljennetty.

Betonista valettu veistossarja Spuget koostuu ihmismäisistä, matoja muistuttavista olioista, maanmatosista. Lähtökohtana on netistä kerätty kuvamateriaali sammuneista ja juopuneista ihmisistä. Teokset kuvaavat myötätuntoani maapallolla matelevaa ihmislajia kohtaan. Jokaisessa meissä asuu pieni spuge, olento jonka itsehallinta on antanut tavallista enemmän myöten.

Tiia Matikainen on vuonna 1975 Kiteellä syntynyt nykyisin helsinkiläinen kuvanveistäjä ja keramiikkataiteilija. Hän on valmistunut taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta Helsingistä vuonna 2002. Matikaisen teoksia on ollut esillä yksityis- ja ryhmänäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla, mm. Galleria Katariinassa Helsingissä, Taidekeskus Mältinrannassa Tampereella, Museé Fabressa Montpellierissä Ranskassa ja Cheongju International Craft Biennalessa Etelä-Koreassa. Matikaisen teoksia on Suomen valtion, Suomen taideyhdistyksen sekä yksityisissä kokoelmissa. Tiia Matikainen on Suomen kuvanveistäjäliiton, Helsingin taiteilijaseuran, Taiteilijat O ry:n, Ornamon ja Galleria Huudon jäsen.

Kiitos: Uudenmaan taidetoimikunta, Finnsementti Oy.

Lisätietoa:
tiiamatikainen.com