GalleriaKONE
galleriakone hämeenlinna verkatehdas
Menneet näyttelyt – 2014

GalleriaKONE | Verkatehdas | Hämeenlinna

Soili Talja
Mirhamia
22.11.-17.12.2014

Soili Taljan maalaukset voi mieltää oviksi näkyvään ja näkymättömään. Teokset ovat kerroksellisia symboleita, ihmisryhmiä ja eläinhahmoja, mystisyyden ja aistillisuuden vahvaa maailmaa. Maalauksille on tunnusomaista arkkitehtoninen rakenteellisuus, joka johdattaa katsojan itämaiseen maisemaan ja toisaalta orientin suljettujen sisäpihojen hämärään.

Näyttelyssä on esillä osa Taljan syksyn 2014 aikana toteuttamista maalauksista. Teoksissa on käytetty värillisiä musteita, pastelli- ja akvarellivärejä. Näyttelykokonaisuuteen kuuluu myös hiilimaalauksia.

Rasvahiili on tekniikkana Taljalle tärkeä. Se tuo esiin tumman eri sävyt pehmeinä, monitasoisina ja mattapintaisina. Symboli yhdistää vastakohdat, se myös yhdistää mielen kuvitteellisen maailman visuaaliseen todellisuuteen.

Visionäärinen taiteilija voi liikkua kaksoismaailmoissa yhdistäen tietoisen ja tiedostamattoman näkyväksi taiteessaan. Taide on yksi tapa oppia tuntemaan todellisuutta – ulkoista ja sisäistä.

Soili Talja on kuvannut työskentelyään:

”Aloitan tyhjästä työtilasta, joka täyttyy vähitellen kuvista, muutoksesta ja uusiutumisesta. Muutos ja uudistuminen on sukellus siedettävään tyhjyyteen, sukellus  maalaustapahtumaan.”

Taiteilijalla on läheinen suhde ortodoksisuuteen, siitä juontuu näyttelyn nimi – Mirhamia.

Soili Talja asuu ja työskentelee Vantaalla. Hän on opiskellut Kuvataideakatemiassa maalausta ja kuvanveistoa 1983-88. Hänen viimeaikaisia maalauksiaan on ollut esillä Porin taidemuseossa, Mäntän Honkahovissa ja Tuusulan taidemuseossa. Teoksia on lukuisissa kokoelmissa mm. Espoon modernin taiteen museossa, Saastamoisen kokoelmissa, Suomen valtion, Paulon säätiön ja VTT kokoelmissa. Tänä vuonna valmistui julkinen taideteos Vantaan Länsimäen koulun uudisrakennukseen.

Näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus.