GalleriaKONE
galleriakone hämeenlinna verkatehdas
Menneet näyttelyt – 2017

GalleriaKONE | Verkatehdas | Hämeenlinna

Sofi Häkkinen & Mia Rantavaara
Kasvualusta / Substrate
5.8.-29.8.2017

Tässä teoksessa on avattuja ja avaamattomia laatikoita, ja niiden päälle hiljalleen kasaantuva rihmasto.

Kaikilla on aina se yks laatikko, jota muuttaa ja muuttaa kämpästä toiseen, ja sitten kun sen kerran
avaa niin sieltä se unohtunut hetki tulvahtaa.
Ne muistot rakentaa maiseman, ja siihen maisemaan ne saa myös sulaa
.

Teoskokonaisuus GalleriaKONEessa koostuu veistosinstallaatiosta ja videoteoksista. Taiteilijat toteuttavat teokset ja kokonaisuuden yhdessä. Häkkiselle ominaiset veistokset ja Rantavaaran päämedia, videot, kietoutuvat installaatiossa toisiinsa, keskenään kiherrellen ja jutellen.

”Teosideamme sai alkunsa kesällä 2015 kuvatusta juhannusvideosta, jossa eräs pikkusisko iloitsee, tanssii ja nauraa onnellisessa kesäyön hurmiossa. Kevyessä ja nopeasti kadonneessa hetkessä kuvattu video jäi molempien kuvataiteilijoiden mieleen, ja siitä puhuttiin talven aikana moneen otteeseen. Ymmärsimme pian ihmettelevämme juuri tuota pursuilevaa onnellisuutta, joka videolle oli tallentunut. Yhteisteoksen idea oli syntynyt.

Aloimme etsiä pieniä murtumia onnellisuuden kimaltavasta pinnasta, joista voisi saada kiinni sen sisällä piilevästä ytimestä. Halusimme nähdä välineen vaikutuksen tunteen ohikiitävän hetken näyttämisessä.

Onnellisuuden tallentamisesta syntyy haikea kaipuu menneeseen. Yleensä se yllättää jo onnen hetkellä; takaraivossa koputtaa tunne, että tämä on pian ohi. Kaiken tämän paketoimme näyttelyä varten laatikoihin, joiden annoimme sitten toimia kasvualustana pienille muovipalmuille. Ymmärsimme niiden etsimiemme hyvien hetkien nousevan näkyviin vasta kaiken tämän rinnalla.”

Sofi Häkkinen (s. 1990) ja Mia Rantavaara (s. 1990) asuvat ja työskentelevät Helsingissä. Rantavaara valmistui kuvataiteilijaksi TAMKista vuonna 2015, ja Häkkinen viimeistelee taiteen maisteriopintojaan Aalto-yliopistossa.

Lisätietoa:
sofihakkinen.com