GalleriaKONE
galleriakone hämeenlinna verkatehdas
Menneet näyttelyt – 2017

GalleriaKONE | Verkatehdas | Hämeenlinna

Silja Puranen
Viimeinen tanssi
25.11.-19.12.2017

Dystooppinen kertomus maailmasta suurten virheratkaisujen jälkeen.

Silja Purasen yhteiskuntakriittisissä teoksissa yhdistyvät poliittisuus ja runollisuus. Kevyt kohtaa ahdistavan, kaunis groteskin, huumori surumielisyyden. Ristiriidan luominen vastakohtapareja käyttämällä on keino luoda teoksiin herättävyyttä. Purasen yleisenä teemana on ihmisen suhde itsensä ulkopuoliseen toiseen ja siihen liittyvät valtarakenteet. Ihmisen sijasta teosten kuva-aiheina ovat useimmiten eläimet tai muut elolliset ja elollistetut oliot.

Viimeinen tanssi -näyttelyn teema pyörii dystooppisena kertomuksena maailmasta, jossa suuret virheratkaisut on jo tehty. Teoksissa tarkastellaan muun muassa luonnonvarojen ylikäyttöön, globaaliin muutokseen ja väkivaltaan liittyviä kysymyksiä. Vaikka teema heijastelee nykyajan pessimististä kuvaa tulevaisuudesta ja maapallon kestokyvyn rajojen koettelua,  on teoksissa myös runollista kauneutta ja monissa omanlaistaan huumoria.

Puranen työskentelee teemapohjaisesti monilla eri tekniikoilla ja esitystavoilla. Suurin osa hänen viime vuosien tuotannostaan on videoita ja animaatioteoksia.

Silja Puranen (s. 1961 Elimäellä) asuu ja työskentelee Tuusulassa. Hänellä on ollut aktiivista näyttelytoimintaa liki kolmenkymmenen vuoden ajan Suomessa ja ulkomailla. GalleriaKONEen näyttely on hänen 27. yksityisnäyttelynsä. Puranen on valmistunut tekstiilisuunnitelijaksi Kuopion koti- ja taideteollisuusoppilaitokseesta v. 1987. Kuvataiteilijan amk tutkinnon hän suoritti Lahden Muotoilu- ja taideinstituutista v. 2014. Tällä hetkellä hän opiskelee taiteen maisterin tutkintoa Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa. Silja Puranen on Taidemaalariliiton ja Muu ry:n jäsen sekä World Crafts Council – Europe kunniajäsen. Hän on saanut lukuisia kansainvälisiä tunnustuksia erityisesti tekstiilitaiteen saralta.

Kiitos Taiteen edistämiskeskukselle näyttelyn tukemiselle.

Lisätietoa:
www.elisanet.fi/silja.puranen