GalleriaKONE
galleriakone hämeenlinna verkatehdas
Menneet näyttelyt – 2008

GalleriaKONE | Verkatehdas | Hämeenlinna

Scapes
Visuaalista taidetta äänimaailmojen pohjalta
1.3.-25.3.2008

Anne Törmä, Ville-Veikko Viikilä, Kalle Mustonen, Marika Kokkinen, Santtu Koivu, Ihana Havo&Miss Kompro, Matias Hakala.

Scapes ryhmänäyttelyn visuaalisten teosten lähtökohtana on Matias Hakalan äänimaailmat, jotka tyylillisesti edustavat kokeilevaa elektronista ambientia. Hakala on pohtinut äänen kokonaisvaltaista kokemusta suhteessa tilaan, kuviin ja konkreettisiin elementteihin. Millaiset muodot ääni saa mielikuvissa, kun kokija käyttää visuaalisia keinoja kommunikoidakseen kokemuksestaan? Tämä kysymys mielessään Hakala kutsui seitsemän kuvataiteilijaa toteuttamaan omalla valitsemallaan medialla teoksen kullekin henkilökohtaisesti toteutetusta ääniteoksesta. Hakala käyttää teostensa äänilähteinä ympäristön satunnaisesti tuottamaa materiaalia sekä elektronisesti tuotettua ääntä.

Santtu Koivun kaitafilmivideon yllätyksellinen ja vaihteleva struktuuri matkaa äänimaisemassa näyttäen häivähdyksiä talvisesta rauhallisuudesta.

Marika Kokkisen valokuvateoksessa on kulttuurihistoriallinen näkökulma. Hän pohtii yksilön kokemuksia elämässä ja elämästä ja mitä ne kertovat yleisesti aikamme arvoista ja asenteista. Mustavalkovalokuva asettuu kontrastiin vasten Hakalan ääniteosta, joka synnytti valokuvaajalle vaikutelman kaukaisista veden takaisista ja läpi kuuluvista maailmoista.

Kalle Mustosen materiaalikokeiluista yhteiskunnalliseen kantaaottavuuteen voimaa ottavan työskentelyn tulos kuvaa Hakalan ääniteoksesta välittömästi heränneitä mielikuvia. Das Boot elokuvastakin herätteen saanut sukellusvene vertautuu alitajunnassa kelluvaan isoon synkkään salaisuuteen, joka pinnalle nostettuna voisi olla tuhoisa.

Ville-veikko Viikilä maalaa ilmaisulleen uskollisena villeillä siveltimenvedoillaan.

Anne Törmän valokuvalle ominainen pysähtyneisyys ja todenmukaisuus, sekä kuvaparin tapahtuman odottava tunnelma muuttuu ääniteoksen yhteydessä jännitteiseksi aikajatkumoksi, jossa kysymys tai vastaus on: koska?

Työpari Ihana Havon ja Miss Kompron teokset sitoutuvat detaljeina toisiinsa. Miss Kompron maalaus “Haluan olla hyvä paimen” symboloi puhtautta ja lähimmäisyyttä; tarvetta olla pysyvä tarpeen tullen. Mutta kun ovet ovat ajan halki auki niin vaikka kuinka opettaisi, että Älä varasta toisen kontista, niin viattomimmilta vaikuttavat tekevät niin kuitenkin. Siitä riittää jaettavaksi. Ihanan sydämellisesti vähän lihaa ja paljon tunnetta.