GalleriaKONE
galleriakone hämeenlinna verkatehdas
Menneet näyttelyt – 2008

GalleriaKONE | Verkatehdas | Hämeenlinna

Satu Kiuru & Marjut Börjesson
Välisoittoja-Mellanspel
8.11.-2.12.2008

Göteborgilainen Marjut Börjesson (s.1958 Rääkkylä) ja hämeenlinnalainen Satu Kiuru (s.1964 Tyrväntö) tutustuivat toisiinsa v. 2005 Imatran kansainvälisessä grafiikantyöpajassa. Graafikoiden ensimmäinen yhteisnäyttely v. 2007 Göteborgissa oli onnistunut ja herätti kiinnostuksen järjestää yhteisnäyttely myös Suomessa. GalleriaKONEessa esillä oleva näyttely Välisoittoja kokoaa yhteen kahden graafikon teoksia viimeisen vuosikymmenen ajalta.

Marjut Börjessonin teoksissa teemana kulkee lohdutus. Teossarjan aihepiiri pohjautuu v. 1994 Estoniatapahtumiin. Teosten tekniikkana on useimmiten monotypia, mutta joukkoon mahtuu myös muutama öljyvärimaalaus. Taiteilija kuvaa ”alaspäin menossa-liikettä”, uppoavaa laivaa eräänlaisilla silmänräpäyskuvilla, kuin polaroidilla otetuilla, erityisesti monotypia-tekniikalla tehtynä. Yhdessä Satu Kiurun teosten kanssa Göteborgin näyttelyssä tämä ”alaspäin-menevä-liike” kääntyikin ylöspäin. Samankaltainen värimaailma ja fotorealismi käänsivät liikkeen ylös ja herättivät ajatuksen lohdutuksesta.

Satu Kiurun kuvissa esiintyvä hevosen kaltainen hahmo kuvaa usein muuta – ja enemmän – kuin vain kaunista kohdettaan. Voiman ja seksuaalisuuden symboli onkin tunteiden, aavistusten ja näkyjen kertoja, jolla on monet kasvot. Kiuru käyttää työskentelyssään piirustusta, maalausta ja valokuvaa tasavertaisina tekniikoina.

“Uskon, että tieto ei kulje ainoastaan ihmisen päästä piirtävään käteen, vaan että tiedonkulku on kaksisuuntainen. Piirtäminen ja perinteinen grafiikanteko synnyttävät uutta tietoa ja oivalluksia, jotka välittyvät kehon kautta tietoisuuden nähtäväksi.”

Galleria Koneessa olevissa uusissa grafiikoissa esiintyy myös “miehen kaltainen hahmo”, joka on ylistys keskiikäiselle suomalaiselle miehelle. Grafiikastaan Kiuru tekee usein filosofisia elokuvia, joissa sarjallisuus tuo teoksiin ajan kulumisen ja tilanteen kehittymisen tunteen.

Juuri samankaltainen suhtautuminen aikaan yhdistää taiteilijoita toisiinsa. ”Olemme molemmat kiinnostuneita ajan merkityksestä, miten näemme pieniä muutoksia ja miten aika kuluu. Onnellisena aika tuntuu niin kovin lyhyeltä, mutta onnettomana niin hyvin hitaasti etenevältä.”

Näyttelyn yhteydessä julkistetaan Marjut Börjessonin runo Välisoittoja suomeksi ja ruotsiksi.

Lisätietoa:
www.satukiuru.com