GalleriaKONE
galleriakone hämeenlinna verkatehdas
Menneet näyttelyt – 2011

GalleriaKONE | Verkatehdas | Hämeenlinna

Satu Bethell
TRACES THAT WE LEAVE - Jäljet jotka jätämme
6.8.-30.8.2011

Satu Bethell (s. 1966 Helsingissä) asuu ja työskentelee Hausjärvellä, Oitissa. Bethellin viimeaikaisissa teoksissa ympäristö ja yhteisöt ovat olleet keskeisessä asemassa. Traces that we leave – Jäljet jotka jätämme -näyttelyllään taiteilija haluaa kiinnittää huomiota ympäristön muuttuvaan tilaan ja omaan vastuuseemme siitä. Hän haluaa lisätä keskustelua siitä, millaisessa ympäristössä me asumme ja mistä kaikesta tuo ympäristö koostuu.

“Viime vuosina työskentelyssäni ja töissäni on kulkenut hyvin vahvasti mukana sekä ympäristö että yhteisö. Raaka-aineina ovat olleet muovipussit ja mielikuvitus. Työskentely on ollut pitkäjänteistä keräilyn ja työstämisen aikaa. Muovipussien leikkaaminen “kuteiksi” ja niistä virkkaaminen on hidasta ja työlästä puuhaa ja työskentelyprosessina hyvin meditatiivista ja sisäiseen pohdiskeluun johdattavaa. Meditaatio tai mietiskely liittyykin näyttelyn filosofiseen ajatukseen pysähtymisestä, hitaudesta ja läsnäolosta. Se mikä on aluksi tuntunut täysin turhalta, tarpeettomalta tai epämiellyttävältä, vaikkapa nyt esim. jokin ikävä elämänkokemus, voikin hieman erilailla työstettynä näyttäytyä aivan uudessa valossa.”

GalleriaKONEen näyttelyyn tuleva Parasiitti-installaatio on monivaiheinen työ, jonka ensimmäinen vaihe, materiaalin hankinta, on ollut yhteisöllistä toimintaa. Bethellin piirustus-ja maalausryhmäläiset sekä innokkaat joogaryhmäläiset ovat keränneet taiteilijalle käytettyjä muovipusseja pian puolentoista vuoden ajan. Kerääminen on tapahtunut pitkälti puskaradion kautta ja tuhansia ja taas tuhansia muovipusseja on  taiteilijan
työhuoneeseen työstettäväksi Helsinkiä, Riihimäkeä ja Englantia myöten. Kaikki halukkaat ovat voineet osallistua työhön. Jotkut ovat leikelleet pusseja soiroiksi jo kotona ja toimittaneet sitten pikkukerät taiteilijalle. Ahkerimmat ovat virkanneet muovitilkkuja näyttelyyn tulevaan “
Meidän kotimme?”- yhteisötaideteokseen, joka saa lopullisen muotonsa näyttelyn kuluessa.

Meidän kotimme? on muovista virkattu jurtta, joka on samalla muistutus siitä, kuinka entisaikaan ihmiset osasivat hyödyntää kaiken materiaalin niin ettei poisheitettävää syntynyt. Nykyihmisen ongelmana tuntuu olevan ennemminkin se kuinka päästä eroon kaikesta turhasta roinasta ja tavarasta!”, tuumaa taiteilija. Projektin käynnistävänä ajatuksena on ollut huoli maailman maaperän ja vesien puolesta. Maapallo täyttyy jätevuorista, ihmiset asuvat kaatopaikoilla ja valtameren elävät tukehtuvat muoviin.

Satu Bethell kertoo, kuinka näyttelyn rakentaminen on saanut hänet itsensäkin kiinnittämään entistä enemmän huomiota siihen mitä kaikkea hän ostaa ja kuluttaa ja missä muodossa ne kotiinsa kuljettaa. “Työskentelyn edetessä on ollut mukava huomata, kuinka jostain niin epämiellyttävästä materiaalista kuin muovi voi lopulta syntyä ihan kiinnostavia teoksia ja on ollut hienoa huomata kuinka turhasta, poisheitettävästä roskasta saa taiteen kautta tehtyä jotakin kaunista”. Näyttelyn aikana kävijät voivat halutessaan pysähtyä hetkeksi virkatulle meditaatiotyynylle ja virkata pätkän ajatuksiaan. Kävijöiden virkkaamat tilkut päätyvät osaksi yhteistä teosta.

Meidän jokapäiväinen leipämme -työpajat Näyttelyssä kävijöillä on mahdollisuus osallistua yhteisen jurtan tekemiseen lauantaina 27.8. ja sunnuntaina 28.8. klo 12-15, jolloin taiteilija on paikalla ohjaamassa työskentelyä.

Lisätietoa:
www.elisanet.fi/bethell