GalleriaKONE
galleriakone hämeenlinna verkatehdas
Menneet näyttelyt – 2019

GalleriaKONE | Verkatehdas | Hämeenlinna

Sanna Kananoja
Halkaistut maisemat
27.9.-19.10.2019

Galleria KONEessa on nähtävillä uusia temperamaalauksiani sarjasta Halkaistut Maisemat. Tarkastelen näissä teoksissani maisemamaalauksen keinoin ihmisen ja luonnon voimasuhteita, ajan olemusta sekä luonnon kykyä sopeutua vallitseviin oloihin. Sarjan lähtökohtina ovat maanteitä varten halkaistut jylhät kalliot kasvustoineen.

Havainnoin maisemamaalauksissani arkista lähiluontoamme kiinnittäen teokset näin aikaamme. Minua kiehtoo kuinka kaikki lähiluonto on enemmän tai vähemmän suunnittelun ja suunnittelemattomuuden kohtaamista. Pohdin miten ihminen toimii ajaessaan pääsääntöisesti omaa etuaan. Tavoitteeni on tuoda töissäni esille itsestäänselvinä pidettyjen asioiden mahdollinen käsittämättömyys muun luonnon näkökulmasta. Halkaistut maisemat -sarjassa havainnoin sitä, miten luonto sopeutuu tilaansa rajun teon, muuttumattomana pidetyn kallion muuttamisen jälkeen. Tarkastelen aikaa, sitä kuinka luonto jatkaa parhaansa mukaan syklistä toimintaansa ihmisen toimista huolimatta. Näissä räjäytetyissä näkymissä kohtaavat menneisyys ja nykyisyys: satoja ja tuhansia miljoonia vuosia vanha kallio, ihmisen äkillinen teko sekä nuoret sitkeät puiden taimet. Halkaistuissa maisemissa näkyy kuinka ihmisen illuusio kaiken hallitsemisesta murtuu. Halkaistut maisemat ovat tienvierustoja – teiden, jotka yhdistävät ihmisiä ja pilkkovat muun luonnon elintiloja kapeiksi kaistaleiksi.

Luonto ja maisema ovat teosteni lähtökohtia monista syistä; maalauksen rakentamisen kannalta tärkeä syy on niiden sopusointuinen kaaoksellisuus. Luonto tarjoaa struktuurien, mallien ja värien loputtoman runsauden. Maalaan runsaat työni kananmunatemperalla, joka tuo maalauksiin omanlaisensa rauhallisen pinnan.

Vaikka luonnon tila huolettaa minua ja kyseenalaistan teoksissani ihmisen toimien mielekkyyttä, haluan tehdä sen kauneuteen ja iloon uskoen.

Sanna Kananoja (s.1979) asuu ja työskentelee Turussa. Hän valmistui Turun Taideakatemiasta kuvataiteilijaksi vuonna 2010. Hänen teoksiaan on ollut esillä lukuisissa yksityis- ja yhteisnäyttelyissä yli kymmenen vuoden ajan. Kananoja kuuluu Suomen Taidemaalariliittoon sekä Turun taiteilijaseuraan. Hänen teoksiaan on mm. Suomen valtion taideteostoimikunnan kokoelmassa.

Lisätietoa:
sannakananoja.net