GalleriaKONE
galleriakone hämeenlinna verkatehdas
Menneet näyttelyt – 2018

GalleriaKONE | Verkatehdas | Hämeenlinna

Samu Raatikainen
Rough Cuts²
1.9.-25.9.18

Samu Raatikainen kuvaa maisemassa tapahtuvia muutoksia
– maalaukset jättävät tunteen, että jokin on seuraavalla kerralla toisin

Näyttelyn nimi Rough Cuts² viittaa uudistumiseen ja muutoksiin. Näyttelysarjan ensimmäinen osa Rough Cuts on esillä parhaillaan Aboa Vetus & Ars Nova –museon Takkahuone-galleriassa Turussa 30.9.2018 saakka.

Uuden etsiminen ja siihen liittyvät riskit kiehtovat taiteilijaa, jolle prosessi ja materiaaleilla kokeilu ovat tärkeitä. Raatikaista kiinnostaa luonnossa tapahtuva jatkuva liike olosuhteiden vaihtuessa, vuodenaikojen ja valon vaikuttaessa siihen mitä näemme. Rough Cuts -näyttelyissä hän tutkii esimerkiksi ihmisen aiheuttamaa muutosta metsässä. Pohjatyönä maalauksilleen taiteilija on valokuvannut metsämaisemaa Pohjois-Englannissa ja eriikäisten puiden kantoja ja puunrunkojen leikkuupintoja metsien hakkuualueilla Turussa. Häntä kiinnostaa karttojen ja tieteellisestä kuvastosta tuttujen poikkileikkausten pelkistetty kuvakieli ja tapa välittää informaatiota.

Tavoittaakseen toivotun vaikutelman taiteilija hyödyntää itse kehittämäänsä menetelmää. Työhuoneessaan hänellä on rullalla lukuisia maalattuja kalvomaisia akryylimaalipintoja. Näitä maalipintoja hän siirtää kollaasinomaisesti kankaalle, jossa ne saavat merkitykselliset paikkansa maalauksen muiden elementtien, kuten hiekan ja mineraalirakeiden kanssa. Kasteltua akryylimaalipintaa työstämällä syntyy säikeistä ja yksityiskohdiltaan vivahteikasta muotokieltä, jonka kaltaista ei muilla menetelmillä saa aikaan.

Raatikaisen työskentelyssä olennaisinta on vuorovaikutus suunnitelmallisuuden ja spontaanin intuition välillä. Häntä kiehtoo täydellinen kontrolli ja toisaalta sen puuttuminen. Maalaukset kuvaavat peruuttamatonta haurastumista, hajoamista ja muutosta.

Erilaisilla materiaaleilla luotujen pintojen eriasteiset heijastukset liittävät teoksen hetkeen ja tilaan. ”Ajatukseni on, että maalausteni katsominen lähestyisi kokemuksena luonnossa tai tilassa olemista: sen on tapahduttava henkilökohtaisesti paikan päällä. Vain tällä tavoin voi kokea erilaiset materiaalien tekstuurit, heijastukset ja valaistusolosuhteet”, taiteilija kertoo.

Raatikaisen päämääränä ei ole aiheen tunnistettavuus. Maalaukset ovat kuin muisti, joka nostaa mieleen tapahtuneita asioita tarpeen mukaan. Lopputulos ei aina vastaa täysin taiteilijan mielikuvaa, vaan jättää tunteen, että jokin on ensi kerralla taas toisin.

Kuvataiteilija Samu Raatikainen (s.1971) asuu Turussa ja on  työskennellyt 6kk Aboa Vetus & Ars Nova -museon taiteilijaresidenssissä. Taiteen edistämiskeskus on myöntänyt Raatikaiselle 5-vuotisen taiteilija-apurahan vuosille 2019–23. Vuonna 2009 hän oli yksi Suomen Taideyhdistyksen William Thuring -palkinnon saajista ja vuonna 2003 hänet valittiin Vuoden nuoreksi taiteilijaksi. Raatikainen on asunut useita vuosia Iso Britanniassa ja suorittanut taiteiden maisterin tutkinnon Chelsea College of Art & Designissa, Lontoossa 1997. Tätä ennen hän opiskeli Vapaassa Taidekoulussa (1991– 1994). Taiteilijan teoksia on muun muassa Porin taidemuseon, Heinon Taidesäätiön ja Tampereen taidemuseon kokoelmissa.

Näyttelyä ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus, Aboa Vetus & Ars Nova –museo ja TOP-Säätiö.

Lisätietoa:
www.samuraatikainen.com