GalleriaKONE
galleriakone hämeenlinna verkatehdas
Menneet näyttelyt – 2016

GalleriaKONE | Verkatehdas | Hämeenlinna

Sampsa Indrén
Luuta, nahkaa, sulkaa ja karvaa
1.10.-25.10.2016

“Kuvien tuottajana pyrin näyttämään kädentaitoa ja sitä kautta luomaan mielenkiintoisia yksityiskohtia, jotka toivon mukaan saavat katsojan viipymään kuvan äärellä ja siten antaa rakentaa tulkintoja.

Jotta itse sytyn kuvan tekoon, on aihion oltava jollain tavalla minulle visuaalisesti haastava ja mielenkiintoinen. Mieltäni kiihottaa elämä sen kaikessa sykkivässä sekamelskassa. Loppumaton rappeuman tila, jossa uutta syntyy, vanhaa kuolee ja oleva arpeutuu. Näen esittävää kudelmaa kaoottisessa massassa, terävää viivaa suttuisessa läjässä, jota tussiterälläni yritän vangita ja ikuistaa katoavaa. Näen kuvia jatkuvalla syötöllä kaikessa ympäröivässä, mutta kaikesta ei jalostu teoksia. Teoksiksi valikoituvat aihiot sisältävät jonkin ristiriitaisen tunneyhtälön, joka jää vaivaamaan mieltä. Voisi sanoa, että teosten kuvat valitsevat minut. Mahan poimut, jotka tuovat mieleen lämpimiä mielenyhtymiä ja samanaikaisesti valtavan kaihon muistuttaessaan kaiken katoavaisuudesta ja syntymän väkivaltaisuudesta tai pehmeän pörheä häntäpuuhka, joka päättyy littanaan lammikkoon. Linnut, jotka ovat kuin ikuisessa liikkeessä olevia runoja, mutta jotta niitä voi piirtää ja tutkia on odotettava, että liike pysähtyy ja lintu kuolee. Tämä ristiriita synnyttää töihini jännitteen, joka luo koko ajan uutta merkitysten kaleidoskopiaa ja zeniläistä rauhaa.”

”Realistisen tarkkaa piirtämistä ja maalaamista on helppo arvostaa, se kun näyttää asiat turhaan niitä sekoittamatta, ongelmattomasti. Sampsa Indrén kuitenkin osoittaa, että pelkkä tarkkaan esittäminen ei tee asioista ratkenneita. Indrénin kaikissa kuvissa on jotakin häiritsevää, toisinaan selkeämmin osoitettavaa, toisinaan vaikeammin määrittyvää. Indrénin täydellisen virheettömästi rakennetut kuvat tuntuvat usein kantavan aiheenaan jotakin, jonka tunnistaa vajavaiseksi. Siksi ne eivät kovin pian poistu mielestä. Ehkä voi käydä niinkin, että ensireaktionamme tulleen hämmennyksemme jälkeen hahmotamme uudenlaista kauneutta, synteesin ristiriitaisista asioista. Ehkä tajuamme entistä syvemmin sitä miten maailma oikeastaan on – mitä hyvä ja paha oikeastaan ovat.”

Pessi Rautio, taidekriitikko, Taide-lehden päätoimittaja.

Sampsa Indrén on kouluttautunut taiteen maisteriksi Aalto Yliopiston Kuvataiteen linjalta. Indrén toimii päätoimisena kuvataiteilijana taidemaalauksen ja piirustuksen parissa. Hän on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä niin kotimaassa kuin ulkomailla, osallistunut lukuisiin kuratoituihin ryhmänäyttelyihin ja jyrytettyihin kutsunäyttelyihin sekä vetänyt monia maalauksen työpajoja ja opettanut kuvataidetta erilaisille ryhmille mm. Aalto Yliopistossa, Villa Karossa Beninissä, maahanmuuttajanuorten toimitiloissa, Suomen CP Liiton päivätoimintapisteessä Malmilla sekä “Itä-Pasila Iskuun” World Design Capital projektissa. Indrén kuuluu taiteilijaosuuskunta Toolboxiin, Taidemaalariliittoon, Porvoon Taideyhdistykseen ja toimii Porvoon Taiteilijaseuran varapuheenjohtajana.

Lisätietoa:
sampsaindren.wordpress.com