GalleriaKONE
galleriakone hämeenlinna verkatehdas
Menneet näyttelyt – 2020

GalleriaKONE | Verkatehdas | Hämeenlinna

Riikka Lenkkeri
Insomnia
1.2.-25.2.2020

Taidemaalari Riikka Lenkkerin unettomia ihmisiä kuvaavista maalauksista muodostuu tutkielma katseilta piilossa pysyvästä kehonkielestä yön pimeinä tunteina.

Nykyajan ihmiselle uneen pääseminen ei ole itsestään selvä asia. Nukahtamisvaikeudet ja aamuöiset heräilyt ja valvotut tunnit ovat monille meistä tuttuja ongelmia.

Yötä vasten kuvattu todellisuus kutistuu sängyn rajaamaksi tilaksi, jossa ryppyiset lakanat ja lähietäisyydeltä kuvatut peittoihin kääriytyneet vartalot luovat inhimillisen ja lähelle päästävän vaikutelman. Unettomuus näyttäytyy sisäisenä ja ulkoisena epäjärjestyksenä. Toisaalta tahaton valvominen tarjoaa myös hiljaisia yksinäisyyden hetkinä, jolloin vain olemme tappaen aikaa ja odottaen uneen pääsemistä.

Tyhjiä vuoteita kuvaavissa maalauksissa tallentuu sängyssä vietetty aika vuodevaatteisiin jääneinä jälkinä, painaumina ja ryppyinä luoden katsojalle tunteen läsnäolon ja poissaolon samanaikaisuudesta.

Maalausten yläviisto kuvakulma luo mahdollisuuden tarkkailla ihmisyyttä ja viime kädessä itseämme epätavallisesta näkökulmasta suorasukaisen paljaana. Kuvattujen hahmojen ilmeiden tahattomuus ja kontrolloimattomuus luovat mielikuvan intimiteetistä, jota ei ole tarkoitettu näytettäväksi muille.

Riikka Lenkkeri (s. 1971 Kemijärvellä) asuu ja työskentelee Mäntässä. Hän valmistui Genovan kuvataideakatemiasta (L’Accademia Ligustica di Belle Arti) vuonna 1995. Lenkkerin teoksissa näkyy eurooppalaisen taiteen perinteen tuntemus. Hän yhdistelee ja rinnastaa vapautuneesti maalauksissaan erilaisia maalaustekniikkoja ja esittämistapoja. Maalaustaide näyttäytyy hänelle omasta historiastaan tietoisena alustana, jossa erilaiset maalaustavat mahdollistavat useita kerronnan tasoja, toisiinsa risteäviä viittauksia ja yhdistelmiä, joissa esimerkiksi nykypäivän realismi kohtaa barokkimaisen runsaat siveltimenvedot tai hidastekoinen kerrosmaalaus rinnastuu nopeaan kertamaalaukseen. Lenkkerillä on takanaan liki 30-vuotinen ura ja hänen teoksiaan löytyy lukuisista julkisista kokoelmista. Hänen edellinen yksityisnäyttelynsä oli Serlachius-museo Göstassa kaksi vuotta sitten.

Lisätietoa:
www.riikkalenkkeri.fi