GalleriaKONE
galleriakone hämeenlinna verkatehdas
Menneet näyttelyt – 2015

GalleriaKONE | Verkatehdas | Hämeenlinna

PskovART
Kuoret
23.06.-07.07.2015

Novgorodin suomalais venäläinen kulttuurifoorumi v. 2013 yhdisti kaksi taiteilijajärjestöä toisiinsa. ArsHäme ry:n kuvataiteilija Pilvi Ojala ehdotti yhdistykselle osallistumista foorumiin ja yhteistyömahdollisuuden selvittämistä pihkovalaisen PskovART -taiteilijakollektiivin kanssa. Molempia tahoja yhdisti halu avoimeen vuoropuheluun ja luoviin kumppanuuksiin. Yhdistäviä tekijöitä oli myös se, että molemmat ylläpitävät galleriaa, tarjoavat työskentelytiloja taiteilijoille ja järjestävät erilaisia taideprojekteja. Vain raja on välissä.

Novgorodin kulttuurifoorumissa taiteilijat Riitta Kopra, Pilvi Ojala, Irina Zhbanova ja Anatoli Zhbanov tapasivat toisensa ja sopivat näyttely-yhteistyön aloittamisesta. Sovittiin, että suomalaiset taiteilijat pitävät näyttelyn Pihkovassa PskovART-galleriassa kesä heinäkuussa 2014 ja venäläiset taiteilijat Hämeenlinnassa GalleriaKONEessa kesä heinäkuussa 2015.

Näyttelyiden yhteisenä teemana toimii ”Kuoret” (ven.Korki, mon.Korka). Aihe tarjoaa kiinnostavan näkökulman ja antaa taiteen monimuotoisuudelle tilaa, vaikka taiteilijan näkökulmasta valmis teema saattaisi tuntua myös rajoittavalta tekijältä. Teeman voi tulkita sekä konkreettisesti että hieman käsitteellisemmin: “Korka/Korki” tarkoittaa muun muassa maan kuorta, hedelmän tai leivän kuorta ja kirjan kansia. Toisaalta sanaa “Korki” voidaan tulkita abstraktimmin esimerkiksi käsitteiden, pinta-syvyys, aito jäljitelmä, sisäinenulkoinen, näkyvä-näkymätön, kautta.

Näyttelyvaihdon ensimmäinen osa toteutui Pihkovassa 26.6. 18.7.2014. Suomalaiset olivat työskennelleet “Korki”-teeman parissa kevään 2014 ajan ja näyttelyyn piti alkuperäisen suunnitelman mukaan osallistua 10 taiteilijaa (Kirsi Jokelainen, Johannes Kangas, Riitta Kopra, Pekka Kröger, Tuija Lampinen, Salla Laurinolli, Samuli Laurinolli, Tiina Nevalainen, Pilvi Ojala ja Anssi Taulu). Koska teoskuljetuksen hinta osoittautui liian korkeaksi, piti suunnitelmia muuttaa niin, että näyttely toteutettiin vasta pääosin paikan päällä Pihkovassa. Pihkovaan matkustivat näyttelyä rakentamaan Riitta Kopra, Tuija Lampinen, Tiina Nevalainen ja Pilvi Ojala. Heidän lisäkseen näyttelyssä oli esillä teoksia Kirsi Jokelaiselta, Johannes Kankaalta ja Salla Laurinollilta.

Kahden vuoden yhteistyön tuloksena on aika toivottaa venäläiset taiteilijakollegat tervetulleeksi Hämeenlinnaan. PskovARTin taiteilijoista paikalle saapuvat Zhbanova Irina, Zhbanov Anatol, Donetsk Alexander ja Roman Stepanov. Irina (s.1962) on pihkovalaisen PskovArt -liikkeen johtohahmo. Anatoly Zhbanov (s. Smolenskissa v. 1944) on kuvataiteilija, joka asuu ja työskentelee Pihkovassa. Hän valmistui v. 1972 Leningradin taidekoulusta ja on Venäjän taiteilijaliiton, Pietarin Vapaa kulttuuri -yhdistyksen sekä PskovArt-liikkeen jäsen. Hän on osallistunut lukuisiin yksityis- ja ryhmänäyttelyihin Venäjällä ja ulkomailla. Donetsk Alexander (s. Siperiassa, Sibirskoye Irkutsk v. 1971) on toimittaja, tutkija, kirjailija, taiteilija ja bloggaaja. Hän on pihkovalaisen PskovArt-liikkeen jäsen. Stepanov Roman (s. 1989) on pihkovalainen, nuori valokuvataiteilija.