GalleriaKONE
galleriakone hämeenlinna verkatehdas
Menneet näyttelyt – 2020

GalleriaKONE | Verkatehdas | Hämeenlinna

Panu Ruotsalo
Muotokuvia tunteista
4.7.-28.7.2020

Ruotsalon maalauksissa konkretisoituu ihmismielen näkymätön perusta, tunteiden ja kokemusten vuoristorata, jossa kaikki on sidoksissa kaikkeen kuin hermosäikeiden monimutkaisina vyyhtiketjuina, joissa liike on myös läsnä.

Abstrakti esittämisen tapa on tarkoittanut minulle aina tarkkaa esittämisen tapaa. Keinoa vaipua syvemmälle kokemukseen, syvemmälle itseensä. Taiteessa minua kiinnostaa enemmän aineettomien asioiden muotojen tutkiminen kuin konkreettisten asioiden uudelleen muotoilu. Tässä näyttelyssä tutkin ennen kaikkea tunteita ja sitä, minkälaisen muodon tai muotokuvan pystyn antamaan tunteille. En tosin halua eritellä töissäni mitä tunteita ne mahdollisesti kuvaavat. Se ei ole relevanttia katsojalle, vaan abstraktin taiteen sivujuonena työt tarjoavat mahdollisuuden näkemisen ohella kokemiseen ja tuntemiseen. Painopiste eritoten jälkimmäisissä.

Kaiken toiminnallisen konkretian sivutuotteena syntyy tuntemista ja kokemista. Toisaalta tunteet ja kokemukset aiheuttavat myös toiminnallista aktiivisuutta, konkreettista muutosta ja liikkeen suunnan vaihtelua meissä. Kaiken takana on siis aina tunteet. Pieniä tunteita hyvästä kahvikupillisesta ja manteliviineristä, jotka saavat meidät kenties rauhoittumaan ja hymyilemään vastaantulijalle. Tai kuinka toisen hymy saa sinut hymyilemään. Toisaalta jokin sisintä järisyttävä suuri tunne voi muuttaa konkreettisen maailmamme iäksi. Vannoutuneesta hipistäkin kuoriutuu vihan johdattelemana epäkelpo kommuuniasukki, joka valaa rauhanmerkkinsä betoniin ja upottaa sen lähisuohon.

Kokemukset ja tunteet ovat mielemme aineeton ja muodoton perusta. Näistä syistä ajattelen, että näitä muodottomia ja syviä elämää ohjaavia vaikuttajia olisi hyvä onnistua kuvaamaan katsottaviksi ja koettaviksi.

Tämän näyttelyn työt ovat huomioita ja kokemuksia sieltä, mihin konkretia ei yllä, mutta jonka vaikutukset koemme kyllä joka päivä.

Panu Ruotsalo (s. 1971 Hämeenlinnassa) asuu ja työskentelee Billnäsissä. Hän on yli 20-vuotisen uransa aikana osallistunut lukuisiin yhteis- ja ryhmänäyttelyihin kotimaassa ja ulkomailla. GalleriaKONEen näyttely on hänen 14. yksityisnäyttelynsä. Edellisen kerran hän esittäytyi syntymäkaupungissaan vuonna 2002 Paperihuoneen näyttelytilassa. Ruotsalon teoksia nähdään myös loppuvuodesta 2020 Kanta Hämeessä Riihimäen lasimuseossa Ikävän anatomia -näyttelyssä yhdessä Helmi Remeksen kanssa. Ruotsalon teoksia on mm. Kansallisgallerian, Paulon säätiön, Wihurin rahaston ja Swanljungin kokoelmissa. Hän valmistui kuvataiteilijaksi Taidekoulu Maasta v. 2000.

Lisätietoa:
panuruotsalo.com