GalleriaKONE
galleriakone hämeenlinna verkatehdas
Menneet näyttelyt – 2019

GalleriaKONE | Verkatehdas | Hämeenlinna

Olli Larjo & Lasse Wallenius
installaatio ARKISTO II
2.2.-26.2.2019

Arkisto on suuri tarina kahden fiktiivisen mieshahmon hapuilevasta ja foobisesta harhailusta apokalyptisissa mielien maisemissa. Tarina muuntautuu eri tiloihin, kasvaa, kehittyy ja etenee. Se ei ole eheä, looginen tai aukoton. GalleriaKONEen installaatio on tarinan seitsemäs osa, joka luo uuden käänteen tarinaan.

Kertomus alkoi tilanteesta, jossa kaksi miestä, käyttöpäällikkö Larjonov ja vahtimestari Wallén, jätettiin tundralla sijaitsevalle tutkimusasemalle ylläpitämään aseman perustoimintoja ja muu henkilökunta poistui paikalta. Tutkijoiden oli määrä palata kuukauden kuluttua jatkamaan tutkimuksiaan.

Larjonovin ja Wallénin oleskelu tutkimusasemalla kuitenkin pitkittyi ja yhteydet ulkomaailmaan katkesivat. Heidän sisäiset näyt, pelot ja eristyneisyyden vääristämä logiikka syrjäyttivät pian arkisten askareiden hoitamisen ja koko aseman olemassaolo sai heidän mielissään uuden merkityksen. He kuvittelivat olevansa osa peliä, jossa ilmastonmuutos, vedenpaisumus, oudot viestit oudoilla merkeillä, asemalta löytyvät tutkimustiedot ja -materiaalit loksahtelivat kummallisesti paikoilleen. He kokivat saaneensa uuden, vaikeamman ja tärkeämmän tehtävän, josta heidän oli selviydyttävä ratkaistaakseen maailmaa uhkaava suurtuho – vedenpaisumus.

Miehet katosivat, mutta heidän jälkeensä jättämä materiaali löydettiin. Allekirjoittaneet koostivat materiaaleista kuusi erilaista Arkisto-installaatiota, jotka esiteltiin ympäri Suomea 2012-2016. Löydös sisälsi rautaa, keramiikkaa, lasia, suolaa, pronssia, luuta, kalojen osia, valoja, pumppuja, valokuvia, tekstiä… Fragmentit viittasivat toisaalta tekniikkaan, tietoon, tieteeseen, hallintaan ja toisaalta mystiseen menneisyyteen, historiaan, myyttisiin tarinoihin, animismiin, dystopiaan, hallitsemattomaan.

Miesten jäljille on jälleen päästy. He ovat poistuneet tutkimusasemalta ja matkanneet läheistä jokea pitkin satoja kilometrejä pohjoiseen aina merelle saakka. Sieltä jokisuun hylätyltä koululta löytyi Larjonovin ja Wallénin Uusi Arkisto, jonka allekirjoittaneet tässä ensimmäistä kertaa esittelevät.

Olli Larjo ja Lasse Wallenius

Kiitos Taiteen edistämiskeskus.

Videoeditointi Tatu Heinämäki.