GalleriaKONE
galleriakone hämeenlinna verkatehdas
Menneet näyttelyt – 2010

GalleriaKONE | Verkatehdas | Hämeenlinna

Olavi Suomela
Mitä jäljelle jää
16.10.-9.11.10

Mitä jäljelle jää –sarja muodostuu kahdesta itsenäisestä ryhmästä.  Kummassakin on kysymys luonnon ja ihmisen yhteydestä, eräänlaisesta ikiaikaisesta kumppanuudesta. Molemmat asianosaiset ovat toimijoita, joista ihminen ymmärretään aktiivisena ja luonto passiivisena osapuolena.

Puisto-sarja sai alkunsa, kun Hyvinkään eräs kauneimmista puistoista kaadettiin 2000 luvun alussa tavaratalon tieltä. Puisto muodostui lähes neljästäkymmenestä erilaisesta pensas- ja puulajista.

Rakennuskannan lisäämisen katsotaan elävöittävän muuten niin hiljaista ja autiota kaupunkikeskustaa. Totta. Varsin hiljaista väkeä ne pensaat ja puut ovat.

En vastusta rakentamista vaan sitä, kun rakentaminen tuhoaa sekä puistoja että vanhaa rakennuskantaa. Outoa on väittää, että kauppapaikoista muodostuu ostoskäyntien lisäksi myös vapaa-ajan viettopaikkoja. Voiko kaupan käytäville levittäytyä piknikille kuten esimerkiksi Hyvinkään vanhalla kirjastonaukiolla tavattiin tehdä?

Puut ja metsä voivat tulla myös takaisin. Näin on käymässä kotitilallani Virroilla. Isoisäni v. 1935 rakentama navetta ja viljanpuintitila ovat vähitellen romahtaneet ja menneet maata myöten. Niiden sortuminen on ollut vuosia kestävä tapahtumasarja. Aluksi sitä ei huomannut, mutta vähitellen hoksasin, että metsänreuna on lähestynyt. Nyt se ikään kuin vahtii ja odottaa siinä hoidetun ja hoitamattoman rajalla. Metsä liikkuu sisäänpäin ja ihminen poispäin. Kiertokulku jatkuu ja nyt palataan alkutilaan.

Mitä jäljelle jää –sarja on kunnianosoitus paljon työtä tehneelle edesmenneelle isoisälleni. Hän rakensi karjasuojatkin edistyksellisesti ja eläinten hyvinvoinnin huomioiden. Varmaan puutkin tulevat viihtymään navetan raunioilla.

Hyvinkäällä 5.10.2010 Olavi Suomela

Taidemaalari Olavi Suomela (s. 1948 Virrat) valmistui v. 1972 Suomen Taideakatemian koulusta. Hänen teoksiaan löytyy mm. Alvar Aalto museon, Suomen valtion, Osuuspankin, Outokumpu Oy:n, Helsingin, Turun ja Tampereen kaupunkien kokoelmista. Hän on tehnyt lukuisia julkisia teoksia mm. Martin seurakuntatalon alttarimaalauksen Hyvinkäälle. Julkisia muotokuvia taiteilija on tehnyt vuodesta 1975 lähtien. Hän on Taidemaalariliiton, Ars-Häme ry:n sekä Hyvinkään taiteilijaseuran jäsen.

Lisätietoa:
kuvataiteilijamatrikkeli.fi/taiteilija/olavi-ilmari-suomela