GalleriaKONE
galleriakone hämeenlinna verkatehdas
Menneet näyttelyt – 2017

GalleriaKONE | Verkatehdas | Hämeenlinna

Marianne Siri
Dog-Eat-Dog World
30.9.-24.10.2017

Näyttelykokonaisuus GalleriaKONEessa koostuu kipsisistä ja keraamisista veistoksista, jotka esittävät naisia ja eri rotuisia koiria. Teoksessa Madonna ja pentu naisen sylissä oleva shar pein pentu näyttää melkein asukokonaisuuteen sopivalta muotisomisteelta. Bitch – teoksen nainen ulkoittaa mopsia ja kantaa chihuahuaansa käsilaukussa. Shar pei ja mopsi ovat molemmat hellyttävän näköisiä koiria, mutta kuuluvat sairaimpien koirarotujen joukkoon. Terveyden sijaan monet valitsevat koiran ulkoisien puitteiden vuoksi: roikkuva ja poimuileva iho, töpöjalat, pullosilmät ja lyttynaama ihastuttavat.

Näyttelyssä nähdään myös kaksi terveempää koiraa (whippet ja kääpiösnautseri), joilla on ihmisen vartalo ja päällään munkin kaapu. Munkinasuinen koira kuvastaa sitä kuinka tärkeä ja pyhä koira on etenkin länsimaiselle ihmiselle. Idea ”munkkikoiriin” tuli kuitenkin idästä: kiinalainen horoskooppi perustuu 12 eläinmerkkiin, joista koira on yksi. Kuvataiteessa horoskooppien eläinhahmot on kuvattu kaapuun pukeutuneen ihmisen vartaloon, joskus vain pelkkinä päinä.

Koira on ihmisen uskollisin ystävä sekä palvelija ja pelastaja. Koira nostetaan jalustalle, sitä inhimillistetään, puetaan, trimmataan. Koiran voi viedä agilityyn, hierojalle tai vaikka psykologille. Koiria voi myös syödä, mikä ei ole kaikkien mieleen. Koira itse syö kuitenkin lihaa, jonka tuottaminen kuormittaa ympäristöä. Elämme niukkenevien resurssien maailmassa, kuinka kauan meillä on varaa pitää näin paljon lemmikkejä kun itsekin kulutamme yli varojen? Viisas, uskollinen, ystävä – teoksen ydinsanoma on kuitenkin antaa koirille niiden ansaitsema kunnioitus ja oppia jotain pyyteettömästä
rakkaudesta, läsnäolon taidosta ja todellisesta uskollisuudesta.

Lemmikkiensä lisäksi ihminen kykenee jalostamaan myös itseään. Unissani olen balettitanssija teoksen jalkaproteesilla varustettu balettitanssija pohtii kehittyvän teknologian tuomia positiivisia mahdollisuuksia. Vielä toistaiseksi ajatus balettiin kykenevästä proteesijalasta on utopiaa, mutta ehkä tulevaisuudessa päästään lähemmäksi baletin askelia, kun ihminen kykenee operoimaan luontoa yhä paremmin. Neljä keraamista matushka – veistosta (Pyhempi toistaan) kuvaa maapallon liikakansoittumista ja ihmiskunnan liian suureksi kasvanutta ekologista jalanjälkeä. Teos on vielä kesken, tarkoituksena on tehdä ainakin kymmenen matushkaa ja tehdä lopulta se  pienen
pieni matushka. Samalla taiteilijan oma ekologinen jalanjälki vain kasvaa.

Kuvanveistäjä Marianne Siri (s.1985 Ivalossa) asuu ja työskentelee Lahdessa. Hän valmistui Tammelan käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta vuonna 2013. Sirin teoksia on nähty tänä vuonna mm. Ars Kärsämäen kesänäyttelyssä sekä elokuussa Helsingissä Taidesalonki Piirron ryhmänäyttelyssä. Marianne Siri on Lahden taiteilijaseuran jäsen.

Lisätietoa:
mariannesiri.com