GalleriaKONE
galleriakone hämeenlinna verkatehdas
Menneet näyttelyt – 2014

GalleriaKONE | Verkatehdas | Hämeenlinna

Maria Laine
Toisaalla
8.2.-4.3.2014

Toisaalla -näyttelyn maalaukset ovat pääosin valmistuneet 2013 vuoden puolella. Maalauksissa piemeydestä tai hämärästä nousee esiin yksinäisiä, pois päin kääntyneitä, kasvottomia hahmoja, jotka vaikuttaisivatolevan jossakin  toisaalla – toisessa tilassa tai ajassa. Ajattelen tilan olevan eräänlainen tiedostamattoman näyttämö, jossa jokin tunne saa kuvallisen muodon. Hahmot kätkevät enemmän kuin paljastavat. Siten ne kertovat jotakin merkityksellistä ihmisolemuksesta, jota on hankala tavoittaa sanoin.

Maalauksissani pohdin kokemista ja aistimista, joka tapahtuu yksityisesti, mutta on samalla yhteisesti jaettua kokemusmaailmaa. Maalaus voi olla tekijälleen yksityinen ja omakuvallinen, mutta sitä samaa se voi olla myös maalauksen katsojalle.

Työprosessissani lähden liikkeelle valokuvaamalla elävää mallia. Erityisesti minua kiehtoo valo, ja se, millä tavalla valo tuo esille ihmiskehoa, sekä luo merkityssisältöjä. Valokuvaa maalaamisen apuna käyttäen pyrin pääsemään kuvapinnan alle, luoden syvyyttä ja läsnäolon tuntua. Hidas työskentelytekniikkani sitoo maalauksiin aikaa, ja samalla niihin tallentuu tietynlainen ajattomuus ja pysähtyneisyys. Vähäeleisyys ja hienovarainen maalausjälki ovat tyylilleni tunnuksenomaista.

Maria Laine (s. 1983) asuu ja työskentelee Lahdessa. Hän on valmistunut kuvataiteilijaksi vuonna 2008 Lahden Taideinstituutista (Amk). Laine on Taidemaalariliiton ja Lahden taiteilijaseuran jäsen. Galleria KONEessa esillä oleva näyttely Toisaalla on Laineen neljäs yksityisnäyttely. Hänen töitään on ollut esillä useissa ryhmä- ja yhteisnäyttelyissä, muun muassa Pyhäniemen kartanossa 2013 sekä Aineen taidemuseolla 2011. Vuonna 2010 hän voitti Taidekeskus Salmelan nuorten kuvataidekilpailun. Hämeen taidetoimikunta on tukenut Laineen taiteellista työskentelyä vuosiapurahalla edellisen vuoden ajan. Vuoden 2014 Laine työskentelee edelleen vuosiapurahan turvin, jonka on myöntänyt Suomen kulttuurirahasto. Hänen teoksiaan on Aineen kuvataidesäätiön, Lahden taidemuseon, Taidekeskus Salmelan ja Mäntyharjun kunnan kokoelmissa.

Lisätietoa:
www.marialaine.com