GalleriaKONE
galleriakone hämeenlinna verkatehdas
Menneet näyttelyt – 2014

GalleriaKONE | Verkatehdas | Hämeenlinna

Maku-projektin loppunäyttely
Edwina Goldstone, Jaakko Autere & Co.
16.7.-29.7.2014

Maahanmuuttajat kulttuuripalveluihin – Maku projekti Taide – maahanmuutto – kotoutuminen

Suomen kulttuurirahaston Hämeen rahaston hankkeen tavoitteena oli vuoden aikana tutustuttaa maahanmuuttajia hämäläisiin kulttuuripalveluihin ja suomalaiseen kulttuuriin. Hankkeen ohjaajina toimineet kuvataiteilijat Edwina Goldstone ja Jaakko Autere tutustuttivat ryhmiä eri kulttuurikohteisiin ja järjestivät erilaista työpajatoimintaa, joissa tuotettiin kulttuuria maahanmuuttajien omista lähtökohdista. Tavoitteena oli tehdä kulttuurista lähestyttävämpää, tehdä suomalainen kulttuuri ymmärrettävämmäksi itse tekemällä ja kokemalla.

Edwina Goldstone ja Jaakko Autere ovat työskennelleet vuoden ajan satojen  alueelle
muuttaneiden maahanmuuttajien kanssa. Mitä he ovat tehneet? Riihimäellä on käyty taideviikoilla ja syömässä Vihreässä talossa, Iittalassa pyörähdetty lasimuseossa ja lounaalla, Hämeenlinnan taidemuseossa kuvataide tuli tutuksi Edelfeltistä Kasitonniin. Työpajatoiminnassa olennaista on ollut oman ilmaisun löytäminen taiteen kautta ja yhdessä tekemällä. Kuvaa käyttämällä on pystytty löytämään pintaa syvemmälle meneviä ajatustenvaihdon ilmaisuväyliä. Hämeenlinnaa on kierretty yhteisillä kävelyretkillä ja valokuvaamalla dokumentoitu havaintoja. Jo purettu Wetterhoffin Maijalatalokin tuli tutuksi, kun projektiryhmä maalasi siellä graffiteja.

GalleriaKONEen näyttely on Maku-projektin päätösjuhla ja samalla se jatkaa Hämeenlinnan kaupungin 375-vuotisjuhlaa esittelemällä Hämeessä asuvien maahanmuuttajien tarinaa ja heidän näkökulmaansa kaupunkiimme. Näyttely esittelee ja dokumentoi valikoiman projektin aikana syntyneitä teoksia ja töitä. Hämeenlinnan värikartta koostuu sadoista valokuvista, jotka projektilaiset kuvasivat yrittäen löytää kaikki mahdolliset Hämeenlinnassa esiintyvät värit. Näyttelyssä on esillä Kaunis paikka -teeman valokuvakilpailun teoksia sekä videodokumentti Ensimmäiset muistot täältä, jossa viisi eri syistä Suomeen tullutta maahanmuuttajaa kertoo tunnelmistaan saavuttuaan Suomeen. Minun päiväni -työpajojen annista Edwina Goldstone on työstänyt pienen omakustannekirjasen, johon on dokumentoitu maahanmuuttajien piirroksia ja tekstejä pienistä hetkistä ja kokemuksista tavallisesta päivästä Suomessa. Our Food, our stories -teema tuo lopulta näyttelyssäkävijän yhteisen ruokapöydän ääreen. Ruoka kuljettaa mukanaan monia tarinoita, joita yleisön on myös mahdollisuus jakaa näyttelyn aikana.

Maku-projektin yhteistyökumppaneita ovat olleet Hämeenlinnan setlementti ry, Vanajaveden opisto, Hämeenlinnan taidemuseo, Suomen kulttuurirahasto ja Hämeen rahasto, Hämeenlinnan kaupunki, Ars Häme ry ja GalleriaKONE, performanssitaiteilija Amal Laala, Agnes Zukowska, Vinovinkkeli/Teemu Saarinen.

Lisätietoa:
makuprojekti.wordpress.com