GalleriaKONE
galleriakone hämeenlinna verkatehdas
Menneet näyttelyt – 2012

GalleriaKONE | Verkatehdas | Hämeenlinna

Maija Vatanen
Yksityiset huoneet
4.8.-28.8.2012

Maija Vatasen valokuvanäyttely Yksityiset huoneet on esillä GalleriaKONEessa Hämeenlinnan Verkatehtaalla 4. elokuuta alkaen.

Yksityisissä huoneissa lähtökohtana on ollut ympäristö, jossa elän. Se hetki, kun katson valaistusta huoneesta ulos pimeään. Verhot ovat auki. Kuvauskohteena ovat olleet heijastukset. Olen kuvannut lähipiirin henkilöitä ja näkymiä kodeista sekä toisinaan myös hotellihuoneista ikkunoiden kautta. Ikkuna toimii rajapintana, jossa yksityinen ja julkinen tila kohtaavat ja sisänäkymät sekoittuvat kaupunkimaisemaan.

Ilta ja varsinkin yö ovat erityistä aikaa. Aistit terästyvät. Hiljaisuus ja yksinäisyys on usein käsin kosketeltavaa. On toisenlaisen valon ja varjojen aika. “Päivällä on tuntinsa, aikataulunsa ja ohjelmansa, mutta yö on  mittaa ja määrää. Sen hetkiä hallitsee ennakoimaton ja muodoton. Päivä on pieni, paikallinen ja äärellinen, mutta yö on ajaton ja ääretön.” (Leena Krohn: Unelmakuolema)

Yksityiset huoneet sai alkunsa suorittaessani valokuvataiteen erikoistumisopintoja Tampereen ammattikorkeakoulussa. Kuvasin ensimmäistä  digitaalisella järjestelmäkameralla ja innostuin mahdollisuuksista, jotka tämä väline tarjosi kuvaamiselle myös pimeään aikaan. Sarjan teokset on kuvattu vuosina 2009– 2012 pääasiassa Hämeenlinnassa, Valkeakoskella ja Helsingissä. Työt ovat kooltaan 50 cm x 75 cm, ja niiden toteutustapana on Fotosec-Pro (alumiinille pohjustettu ja kuvapuoleltaan akryylilevylle kiinnitetty digitaalinen pigmenttivedos).

Teen havaintoja ja käsittelen asioita kuvaamisen kautta. Tarkastelen ihmisenä olemista ja elämää sekä meitä ympäröivää maailmaa. Työskentelyni lähtökohtana ovat usein henkilökohtaiset tuntemukset tai omakohtaiset kokemukset, elämän arki. Ympäristöä tai maisemaa kuvatessani etsin usein merkkejä ja jälkiä ihmisestä. Ympäristöä kuvaan pikemminkin mielentilana tai tunnelmana kuin dokumentaarisena tallenteena. Esimerkiksi vuoden pimein aika ja häikäisevän kirkas keväinen valo saavat minut kameran kanssa liikkeelle. Toisinaan kuvat saattavat löytää merkityksensä ja paikkansa vasta paljon myöhemmin, ja ne ovat usein osa suurempaa kokonaisuutta tai kuvasarjaa.

Hämeenlinnassa 28.6.2012, Maija Vatanen

Suomen Kulttuurirahaston Hämeen rahasto on tukenut näyttelyn toteuttamista ja myöntänyt Maija Vataselle apurahan taiteelliseen työskentelyyn vuonna 2010. Vatanen on saanut myös Hämeen taidetoimikunnalta apurahan näyttelyjen järjestämiseen vuonna 2012. Yksityiset huoneet on nähty tämän vuoden helmikuussa Galleria Uuden Kipinän Kymissä Lahdessa.

Maija Vatanen on syntynyt Valkeakoskella vuonna 1965 ja asunut Hämeenlinnassa vuodesta 2002 lähtien. Hän on valmistunut valokuvaajaksi Lahden muotoiluinstituutista vuonna 1994 ja on Valokuvataiteilijoiden Liiton, Hämeenlinnan Taiteilijaseuran ja Ars-Hämeen jäsen.

Lisätietoa:
kuvataiteilijamatrikkeli.fi/taiteilija/maija-vatanen