GalleriaKONE
galleriakone hämeenlinna verkatehdas
Menneet näyttelyt – 2009

GalleriaKONE | Verkatehdas | Hämeenlinna

Kati Lehtonen
Eilen tänään huomenna
7.11.-1.12.2009

”Maiseman voi nähdä paikkana, jossa aika tapahtuu, paikkana, jossa aika kuluu, liikuttaa maisemaa, lipuu ohi ja jättää jälkensä. Ajan voi havaita merkeistä, joita jää ympärillemme, kuin muistoiksi menneestä, joka on kuin heijastus alkuperäisestä, siitä, mikä hetki sitten oli tässä. Tuleva taas on läsnä haaveina, unelmina, vielä toteutumattomina mahdollisuuksina. Ja nykyhetki jossain niiden välissä.

Yritän ottaa kiinni, tavoittaa olevaa, pysäyttää ajan kuvaksi tai hidastaa sen kulumista, pysähtyä itse, pysähtyä ajassa ja maisemassa. Maisema on jokin konkreettinen ajan tajuamisen, tutkimisen, kokemisen ja inhimillisen ymmärtämisen paikka.

Kuva pysäyttää liikkeen, leikkaa siivun ajallisesta jatkumosta, rajaa ja toimii muistin kautta. Se tekee jostain tietystä hetkestä merkityksellisen ja usein tuo merkitys syntyykin vasta kuvan kautta. Merkityksellistä on myös katseen kiinnittyminen. Ajallinen hetki ympäröi meitä joka puolelta, horisontti on pyöreä ja katseemme vain inhimillinen taso maapallon pinnalla. Katse määrittää sen, mikä on tärkeää, valitsee suunnan ja tietyn hetken.

On hetkiä, jolloin voimme aistia kaksi toisilleen vastakkaista tapahtumaa samanaikaisesti: paikka – paikattomuus, liike – paikallaan olo, merkityksellisyys – merkityksettömyys, välttämättömyys – mahdollisuus, täydellisyys – inhimillisyys. Joskus käy niin, että tiettynä hetkenä jokin kääntyy tai väistyy sivuun sen verran, että voimme nähdä sen taakse, nähdä molemmat puolet yhtä aikaa, tai sitten on niin, että itse liikumme, vaihdamme paikkaa ja voimme nähdä useasta kulmasta samanaikaisesti, nähdä myös kääntöpuolelle.”

Hämeenlinnassa 27.10.2009 Kati Lehtonen

Kuvataiteilija Kati Lehtonen (s. 1979, Luvia) opiskelee tällä hetkellä kuvataiteen maisterin tutkintoa Kuvataideakatemiassa. Hän asuu ja työskentelee Hämeenlinnassa. Kati Lehtonen on osallistunut lukuisiin ryhmä- ja yhteisnäyttelyihin vuodesta 2002 alkaen. Hän on mm. Suomen taidegraafikoiden sekä Ars-Häme ry:n jäsen. GalleriaKONEen näyttely on hänen viides yksityisnäyttelynsä.

Lisätietoa:
www.katilehtonen.com