GalleriaKONE
galleriakone hämeenlinna verkatehdas
Menneet näyttelyt – 2017

GalleriaKONE | Verkatehdas | Hämeenlinna

Kati Lehtonen
Puiden muotokuvat
28.10.-21.11.2017

Muotokuvat puista siltana inhimillisen olemassaolon ja ajallisuuden kokemukseen.

Puihin liittyy paljon erilaisia tarinoita, uskomuksia ja myyttejä. Suomalaisessa kulttuurissa metsällä ja puilla on aina ollut erityinen asema, eivätkä suomalaiset edelleenkään ole kovin kaukana omasta metsäläishistoriastaan. Puiden ja ihmisen kohtalonyhteys on yhä vieläkin osa olemassa olevaa ja elinvoimaista kulttuuriperinnettä. Vaikka puiden elinkaari onkin ihmisen elinkaareen verrattuna varsin pitkä, on niissä kuitenkin selviä yhtymäkohtia. Puiden historia, tietty maailmassa olemisen tapa ja paikkaan kiinnittyminen antavat niille hyvin inhimillisiä piirteitä. Moniin vanhoihin puihin liittyy kiinnostavia tarinoita ja historiallisia tapahtumia. Osa kuvaamistani puista on rauhoitettu ja merkitty peruskarttaan, vaikka toisaalta ei se puita pidemmän päälle kovinkaan paljon auta: kun puu tulee liian vanhaksi, sen rauhoitus voidaan purkaa ja puu kaataa.

Muotokuva-ajatus syntyi näiden tarinoiden, sekä omien kokemusten ja muistojen ympärille. Vaikka taustalla vaikuttavat myös luonnonsuojelulliset teemat, olen lähestynyt aihetta erityisesti inhimillisen ajallisuuden ja olemassaolon teemojen näkökulmasta. Nähtäväksi jääkin mikä katoaa maailmasta ensin: tekemäni muotokuva, sen mallina ollut satoja vuosia vanha puu, vai kenties minä itse.

Tärkeä osa tätä projektia ovat olleet myös kuvausmatkat puiden luo. Karttojen ja lähteiden tutkiminen, niiden ja joskus käytettävissä olevien koordinaattien avulla suunnistaminen, harhailu, eksyminen ja sen jälkeen löytämisen riemu, ovat tuoneet työskentelyyni aivan uusia ulottuvuuksia. Ennen kaikkea ensikohtaamiset puiden kanssa ovat olleet mieleenpainuvia. Sitä tunnetta on vaikea sanoin kuvailla; se on sekoitus oman pienuuden, historian läsnäolon ja ajan painon tunnetta, lapsellista löytämisen riemua, mystiikkaa, kunnioitusta ja ihmetystä.

Kuvataiteilija Kati Lehtonen (s.1979 Luvialla) asuu ja työskentelee Hämeenlinnassa. Hän on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta vuonna 2011 ja on sitä ennen opiskellut Kankaanpään taidekoulussa. Lehtosen teoksia löytyy useista julkisissa kokoelmista mm. Suomen Valtion, Helsingin kaupungin taidemuseon, Espoon modernin taiteen museo Emman, Hämeenlinnan taidemuseon sekä Wihurin säätiön kokoelmista. Hän on Suomen Taidegraafikoiden ja Ars-Hämeen jäsen.

Lisätietoa:
www.katilehtonen.com