GalleriaKONE
galleriakone hämeenlinna verkatehdas
Menneet näyttelyt – 2021

GalleriaKONE | Verkatehdas | Hämeenlinna

Kaisaleena Halinen
"He eivät tiedä mitä tekevät"
1.5.-25.5.2021

Työhuoneellani on erilaisten kokeilujen jäljiltä teosten osia

rikki menneiden teosten palasia
epäonnistuneita valuja
löydettyjä rikkinäisiä esineitä ja kappaleita.

Ne ovat kiehtovia, mutten vielä tiedä miksi.
Ne ovat esillä, jotten unohtaisi, mutta hieman syrjässä, etten ajattelisi liikaa.

Pidän työvaiheista
muoteista,
laatoista,
valuista,
prosesseista, joita voi kontrolloida, mutta joissa saattaa tapahtua jotakin odottamatonta ja sattumanvaraista.
Yleensä pahimpia epäonnistumisia seuraavat parhaimmat ideat.
Joskus pohdin teenkö tahallani virheitä, jotta tapahtuisi jotakin yllättävää.

Minulle materiaalit ovat tärkeitä ja rakkaita, yritän ymmärtää niiden käyttäytymistä omilla epätieteellisillä tutkimuksillani. Toisinaan ajattelen materiaalia työparinani, henkilönä, jonka kanssa teen töitä ja keskustelen. Yritän oppia materiaalin käyttäytymistä, mutten saa hallita liikaa, aivan kuten ihmissuhteissakin.

He eivät tiedä mitä tekevät on Jussi Valtosen romaanin nimi, mutta se on myös lause, joka on ollut mielessäni, kun ajattelen Riihimäen wanhan lasitehtaan kesänäyttelyä 2019. Näyttely jouduttiin sulkemaan ilkivallan takia, mikä on surullista. Itseltäni hajotettiin posliininen veistos, joka oli osana Pöytälaatikko-nimistä teosta.

Taiteilijana minua kiehtoivat kaikenlaiset ihmisen jättämät jäljet: lika, kulumat, halkeamat ja hajonneet patsaat. Vastavalmistuneena kuvataiteilijana parikymmentä vuotta sitten veistin marmorista uusia neniä nenättömille patsaille ja pari vuotta sitten pesin betonisten patsaiden kasvot siten, että ne menettivät inhimilliset piirteensä, tunnistettavat kasvonsa.

Annoin tälle näyttelylleni nimeksi ”He eivät tiedä mitä tekevät”, koska vaikka he tulivat hajottaneeksi teoksen, he eivät tienneet, että samalla he sysäsivät alulle ryppään uusia teoksia. Oli onni, että heidän kohdalleen sattui juuri minun veistokseni.

Kaisaleena Halinen (s. 1973 Turussa)
on valmistunut Kuvataideakatemiasta kuvataiteen maisteriksi vuonna 2002. Hän työskentelee kuvanveiston, installaatioiden ja paikkasidonnaisen taiteen parissa. Halinen hyödyntää teoksissaan erilaisia materiaaleja ja tekniikoita. Halinen on erityisen taitava tekemään monitulkintaisia viittauksia hyvin erilaisten materiaalien, teemojen ja aiheiden välillä. Halinen esittää mieluummin kysymyksiä kuin valmiita kannanottoja.

Halinen on pitänyt yksityisnäyttelyitä mm. Galleria AMAssa ja Galleria Forum Boxissa. Hänen teoksiaan on ollut esillä Tampereen taidemuseossa, Rovaniemen taidemuseossa, Espoon taidemuseo EMMAssa sekä Wäino Aaltosen museossa Turussa. Taiteilijan teoksia löytyy mm. seuraavista kokoelmista: Amos Anderssonin taidemuseo, Espoon taidemuseo EMMA, Jenny ja Antti Wihurin säätiö, Wäinö Aaltosen Museo, Saastamoisen säätiö sekä Valtion taidekokoelma. Taiteilija asuu ja työskentelee Espoossa, Nallenpolun taiteilijatalossa.

Kiitos: Taiteen edistämiskeskus

Lisätietoja
kaisaleenahalinen.fi