GalleriaKONE
galleriakone hämeenlinna verkatehdas
Menneet näyttelyt – 2014

GalleriaKONE | Verkatehdas | Hämeenlinna

Jussi Meuronen
Miltä tuntuu
5.4.-1.5.2014

Teos on yksi iso maalaus tilassa, jossa on mukana perinteisiä maalauksia sen rakennusaineena. Ajatus tähän näyttelyyn tuli siitä pohdinnasta, mikä maalaus on ja mitä se voi olla. Miten taide olisi enemmän läsnä, osana tilaa.

Tarkoitus on hävittää ja kyseenalaistaa maalaus materiana ja sitoa se enemmänkin aikaan ja paikkaan. Installaatio kommentoi perinteisen maalauksen esitystapaa. Se on olemassa vain näyttelyn ajan. Miksi maalauksen pitäisi rajoittua vain maalauspohjaan. Tilallinen teos käsittelee myös maalauksen tuotteistamista kyseenalaistamalla maalaustaiteen perinteisenä pidetyn muodon.

Teos valmistuu vasta paikan päällä, improvisointi tekee siitä spontaanimman ja tekoprosessi luo jännitteen, joka on hyvin erilainen kuin se, että taiteilija tekee maalauksiaan työhuoneessaan eristyksissä muusta maailmasta. Se muuttaa tekemisen luonnetta paljon intensiivisemmäksi. Kommunikointi tilan kanssa on välttämätöntä ja oleellista. Teos täyttää koko tilan. Installaatiossa tila muuttuu teokseksi ja teos tilaksi.

Miltä tuntuu -näyttelyssä pohdin olemista ja tunteita. Mikä olo ja tunne, joka on koko ajan läsnä. Maalata tunteita kuviksi ja selkeyttää ajatuksia. Olen lähtenyt tämän teoksen kautta tutkimaan sitä. Kyse on liikkeestä, yksittäisen viivan voi nähdä ihmisenä tai kuvaamassa tekoja ja ajatuksia. Teoksessa on nostettu yksi yksilö esille massasta. Kulmikkaat ja terävät muodot kuvaavat elämässä olevaa sirpaleisuutta ja hajanaisuutta. Materian merkitys ja sen katoavaisuus on kantava teema teoksessa. Miten me käsittelemme kaiken katoavaisuutta? Miltä se tuntuu? Estetiikan kautta lähestyn tunnetilan ja tunnelman luomista maalauksen keinoin.

Jussi Meuronen on vuonna 1982 Hämeenlinnassa syntynyt kuvataiteilija. Nykyisin hän asuu ja työskentelee Helsingissä. Meuronen on valmistunut kuvataiteilijaksi Taidekoulu Maasta vuonna 2011 ja suorittaa parhaillaan kuvataiteen maisteriopintoja Kuvataideakatemiassa. Hänen teoksiaan on ollut esillä yksityis- ja ryhmänäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla, mm. Galleria Huudossa Helsingissä ja Taidekeskus Salmelassa Mäntyharjulla. Hänen teoksiaan esitellään myös tulevilla Mäntän kuvataideviikoilla. Muun taiteellisen työskentelynsä ohella Meuronen on visualisoinut Helsingin Musiikkitalossa esitetyn kamarimusiikkiteoksen Kivisen maan alla. Hänen teoksiaan on Taidekeskus Salmelan sekä Mäntyharjun kunnan kokoelmissa.

Lisätietoa:
jussimeuronen.com