GalleriaKONE
galleriakone hämeenlinna verkatehdas
Menneet näyttelyt – 2014

GalleriaKONE | Verkatehdas | Hämeenlinna

Jussi Juurinen
Greenhouse effect
11.1.-4.2.2014

Neljä vuotta sitten muutin Paulan kanssa edesmenneen isoäitini taloon, lapsuuteni mummilaan. Muuttaessamme taloon, se oli täynnä isovanhemmilleni kuuluneita huonekaluja, kodinesineistöä sekä vuosikymmenten saatossa kerääntynyttä tavaraa. Tavaroita läpikäydessämme löysin vaarin tekemät rakennuspiirustukset ja suunnitelmat taloa varten. Vaarini ehti kuolla ennen syntymääni, joten olin lapsuudestani asti piirtänyt mielessäni kuvaahänestä talon ja sen sisältämien esineiden kautta.

Vein vaarin piirtämät arkkitehtipiirrokset työhuoneelleni ja aloin tehdä toisintoja piirroksista itselleni tutulla puupiirrostekniikalla. Tarkkojen lyijykynäpiirrosten kopioiminen vanerilevyyn taltoilla kaivertaen tuntui aluksi pähkähullulta mutta samalla oudolla tavalla merkitykselliseltä. Arkkitehtonisen tarkan viivaston aikaan saamiseksi nähty vaiva ja työprosessiin käyttämäni aika tuntuivat syventävän  merkittävyyttä. Työstin isoisäni tekemiä piirroksia omalla välineelläni antaen puupiirrostekniikan ja painoprosessin muokata lähtökohtapiirroksia.

Työprosessin edetessä arkkitehtipiirrosten suorat viivat ja tarkkuus lähtivät viemään. Tuntui nautinnolliselta kaivertaa viivastoa uudelleen ja uudelleen tarkemmin ja täsmällisemmin. Vedostettuna kaivertamani viivastotsaattoivat ehdottaa minulle jotain. Lähtökohtana käyttämäni arkkitehtipiirrokset alkoivat viitata itsensä ulkopuolelle. Oranssilla värillä painettu julkisivun vaakalaudoitus yhdistyi ajatuksissani vaarini työpöydän laatikosta löytämääni millimetripaperiin. Ristikkäin painettu viivaston kautta syntyi paita, tai tarina ruutupaidasta joka ehkä on tai ei ole ollut vaarini vanha. Paita yhdistyi mielessäni vaarini rakentamaan puiseen silityslautaan ja silittäminen taas puupiirrostekniikan käsinvedostamiseen. Hiljalleen kaikki, sepitetty ja tosi, nivoutuivat yhteen.

Jussi Juurinen on Helsingissä 1976 syntynyt nykyisin vantaalainen kuvataiteilija. Hän on opiskellut kuvataidetta Pekka Halosen Akatemiassa, Kuvataideakatemiassa, taidegrafiikan laitoksella ja valmistunut Taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta 2011. Taiteellisen uransa lähtökohdaksi Juurinen mainitsee Nuoret Graafikotnäyttelyn Galleria G:ssä Helsingissä 2005. Hän on osallistunut viime vuosina tärkeisiin yhteisnäyttelyihin kuten Mäntän kuvataideviikoille 2012 ja Taiteilijat 2012-näyttelyyn Helsingin Taidehallissa. Yksityisnäyttelyitä Juurisella on ollut muun muassa Galleria Katariinassa Helsingissä 2006 ja Galleria Joellassa Turussa 2012. Jussi Juurinen on palkittu MiniPrint GrandPrix palkinnolla Lahden kansainvälisessä pienoisgrafiikan triennaalissa. Hän on Lahden MiniPrintin historian ensimmäinen pääpalkinnon voittanut suomalaisgraafikko.

Lisätietoa:
www.jussijuurinen.com