GalleriaKONE
galleriakone hämeenlinna verkatehdas
Menneet näyttelyt – 2015

GalleriaKONE | Verkatehdas | Hämeenlinna

Juhani Koivumäki
Apostoli
5.9.-29.9.2015

“Apostoli” on vertauskuvallinen installaatio Jeesus Nasaretilaisen ajatuksista, jotka saavat uusia muotoja alati muuttuvien yhteiskunnallisten tarpeiden ja instituutioiden kynsissä.

Kaukasialais-syntyisen mystikon G.I.Gurdjieffin(1866-1949) ajatuksen mukaan monet raamatun tekstit ja sakramentit ovat alun perin  tarkoitettu tulkittavaksi suoraan ja kirjaimellisesti. Gurdjieff painotti voimakkaita näkemys –ja kulttuurieroja ajanlaskumme alun Palestiinan ja nykyajan kollektiivisemman arvomaailman välillä. Hänen mukaansa kristinusko on ajan kuluessa muuttunut monilta merkityksiltään, kun se on tullut yhteiskunnallisesti hyväksytyksi uskonnoksi. Jeesuksen elinaikana veri on ollut pyhä elementti, joka sisälsi osan kantajansa hengestä. Gurdjieffin mukaan opetuslapset jakoivat osan Messiaansa perinnöstä Jeesuksen aavistaessa menehtyvänsä pian. Huolimatta siitä onko Gurdjieffin teoria totta vai ei – se antaa silti kiinnostavan näkökulman.

Koin merkittäväksi tuoda yllämainitun tilanteen esille. Da Vincin maalaus Viimeisestä ehtoollisesta edustaa yleistä mielikuvaa Jeesuksen viimeisistä hetkistä. Uskon, että tähän kuvaan ja yleensä kristinuskoon liittyy paljon ristiriitaisia mielleyhtymiä, jotka ovat muodostuneet poliittisten tahojen vaikutuksesta Jeesuksen kuoleman jälkeen.

Juhani Koivumäki (s. 1981 Hämeenlinnassa) asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän valmistui kuvataiteen maisteriksi Helsingin kuvataideakatemiasta v. 2008. Koivumäen lyhytelokuvia on ollut esillä Suomessa ja eri puolilla maailmaa vuodesta 2002 lähtien: Helsinki, Tampere, Rauma, Kassel, Pariisi, Riika, Lissabon, Berliini, Budapest, Banja Luka, Phnom Penh, Manchester, Sydney mm. Hän on pitänyt yksityis- ja ryhmänäyttelyitä Suomen lisäksi myös ulkomailla. Koivumäki on toteuttanut videon ja valokuvan parissa työpajoja lasten ja nuorten kanssa Hämeenlinnassa, Berliinissä ja Phnom Penhissä. Lisäksi vastannut kahden näytelmän projisoinneista sekä kirjoittanut ja ohjannut vaihtoehtoisia musiikkivideoita.

Lisätietoa:
www.juhanikoivumaki.com