GalleriaKONE
galleriakone hämeenlinna verkatehdas
Menneet näyttelyt – 2011

GalleriaKONE | Verkatehdas | Hämeenlinna

Juha Rouhikoski
Valossa
22.1.-15.2.2011

Valo saa katsojan näkemään. Valo saa katsojan kokemaan ja käsittämään pimeyden. Varjot syntyvät valon olemassaolosta.

Valossa –näyttely on Juha Rouhikosken ensimmäinen yksityisnäyttely, jossa hän tutkii valoa taiteen ilmaisukeinona.

Näyttelyssä Rouhikoski rajaa valon tiukasti kahteen valon aallonpituuteen, siniseen ja punaiseen. Valonlähteet ovat pääasiassa ledejä, joiden aallonpituus on lähes monokromaattista, valittuun aallonpituuteen sidottua. Valon väreistä sininen ja punainen edustavat Rouhikoskelle tilallisen ja kehollisen aistimisen ääripäitä. Siinä missä sininen vie eteerisesti ja hiljaisesti kauas horisonttiin, käy punainen hyökäten voimalla päälle ja kiihottaa.

Valon ja varjojen äärettömyys ja aineettomuus muodostavat teoskokonaisuuden, valoavaruuden, jonka aistimiseen katsoja tarvitsee aikaa ja hiljentymistä. Teosten pyrkimys on vietellä katsoja näkemään tuntemattomaan, horisontin taakse.

Minimalismi valotaiteessa -teema loi näyttelyyn perustavan pohjan. Aihe herätti kysymyksiä sekä tarpeen tutkia mitä on minimalismi, mitä on valotaide? Nousi myös vastakysymys, voiko valotaide olla minimalismia? Valo ja valossa on kaikki, kuinka se voisi edustaa minimalismia, niukismia?

Näyttely on taiteellinen osio Juha Rouhikosken lopputyöstä Teatterikorkeakoulun Valo- ja äänisuunnittelun laitoksen maisteriohjelmassa. Näyttelyn mentorina on toiminut Maaria Wirkkala.

Valotaiteilija Juha Rouhikoski (s. 1971 Hämeenkyrössä) asuu ja työskentelee Forssan Koijärvellä. Hänellä on työhuone Hämeenlinnassa Poltinahon taidekasarmilla. Juha Rouhikoski työskentelee lisäksi Verkatehtaan Kulttuuri- ja Kongressikeskuksessa.

Juha Rouhikoski on valmistunut valoilmaisun linjalta Tampereen Taiteen ja Viestinnän Oppilaitoksesta vuonna 1996. Hän opiskelee viimeistä vuotta Teatterikorkeakoulun Valo- ja äänisuunnittelun laitoksen maisteriohjelmassa. Rouhikoski on ArsHäme ry:n jäsen.

Rouhikoski on käyttänyt valoa työvälineenään vuodesta 1995. Pääpaino valosuunnittelussa oli aluksi arkkitehtuurin ja valotaiteen kentällä, sitten showvalaisun puolella, sitten laajasti useilla eri valosuunnittelun alueilla. Viime vuosina valotaide on muodostunut Rouhikoskelle kiinnostavimmaksi tutkia valon käyttäytymistä. Valotaiteessa hän haastaa omaa osaamistaan sekä pyrkii löytämään uusia valon mahdollisuuksia taiteen ilmaisukeinona.

Juha Rouhikoski valittiin vuoden valaisijaksi Lahden Showtekniikan messuilla vuonna 2006. Valinnan tekivät alan toimijoista koostuva raati sekä julkinen äänestys, johon osallistuivat alalla työskentelevät henkilöt ja vaikuttajat.

Lisätietoa:
www.rouhikoski.com