GalleriaKONE
galleriakone hämeenlinna verkatehdas
Menneet näyttelyt – 2018

GalleriaKONE | Verkatehdas | Hämeenlinna

Juha Menna
Ystäviä ja sankareita
26.5.-19.6.2018

Juha Mennan näyttelyn pääteemana on sankaruus ja ystävyys:

Kaikilla meillä on omat sankarimme. Tosielämän sankarit pelastavat ihmishenkiä, toiset sankarit rikkovat inhimillisiä rajoja (urheilusankari, sotasankari, työn sankari). Supersankarit tekevät yliluonnollisia asioita. Yksinäinen hahmo naamioineen ja viittoineen: alter ego, joka taistelee hyvien puolella pahoja vastaan.

Sankaruutta identiteettinä, esikuvana, pidetään tavoittelemisen arvoisena asiana. Lapset haluaisivat fantasiamaailman supersankarien kyvyt: lentämisen, seinien läpi katsomisen, äärettömät voimat… Todellisuudessa sankaritekoja lapsille ovat kuitenkin vaikkapa rohkeus pyytää anteeksi tai auttaa heikompaa, joka on joutunut kiusaajien uhriksi. Ani harva tekee aikuisenakaan historian lehdille painettavia sankaritekoja. Mitä sankaritekoja sankaruus vaatii? Mitä sankaruus lopulta on?

Minulle sankaruutta on rohkeus olla hyvien asioiden puolella. Sankaruutta on olla eriarvoisuuden vastustaja, luonnon hyvinvoinnin etusijalle asettaja, rauhan puolestapuhuja, hyvä ystävä tai hyvä vanhempi. Ihminen, joka ei ole mitenkään erikoinen, mutta pyrkii hyvyyteen.”

8.5.2018 Juha Menna

Näyttelyn teosten päämateriaaleina ovat pronssi ja puu, jotka ovat Mennan päätekniikoita piirtämisen ohella. Menna tekee enimmäkseen figuratiivista kuvanveistoa. Hänelle tärkeitä asioita kuvanveistossa ovat teoksen koko, väri, käsiala sekä kunkin veistoksen materiaali.

Kuvanveistäjä Juha Menna (s. 1970) on valmistunut Kuvataideakatemian kuvanveiston laitokselta 1999. Hän on osallistunut lukuisiin yhteisnäyttelyihin ja pitänyt aktiivisesti yksityisnäyttelyitä jo vuodesta 1995 lähtien. Mennan julkisia teoksia on Helsingissä, Vantaalla ja Juvalla ja hänen teoksiaan löytyy mm. Nykytaiteen museo Kiasman, Suomen valtion ja Tampereen taidemuseon kokoelmista. Vuosittain jaettava Kultainen Venla on Mennan käsialaa. Menna on Suomen kuvanveistäjäliiton jäsen. Kuvanveistäjän työn ohessa hän on toiminut taideopettajana mm. Pekka Halosen Akatemiassa 2006-2017. Menna on monipuolinen taiteilija. Hän on tehnyt muusikon töitä Kansallisteatterissa, Smeds Ensemblessä ja Ryhmäteatterissa. Menna kirjoitti, näytteli ja lavasti yhdessä kuvanveistäjä Tapani Kokon ja teatteriohjaaja Kristian Smedsin kanssa esityksen ”Veistäjät” 2013-2015. ”Veistäjät” esityksessä yhdistettiin kuvanveistäjien työ ja teatteri. Esitys voitti Uudenmaan Taidetoimikunnan taidepalkinnon 2014.

Lisätietoa:
juhamenna.com