GalleriaKONE
galleriakone hämeenlinna verkatehdas
Menneet näyttelyt – 2013

GalleriaKONE | Verkatehdas | Hämeenlinna

Johannes Kangas
Erkki, Maria ja Maisema
21.9.-15.10.2013

Tärkeimpänä on maalaus, sitten tulee asia, aihe, joka antaa syyn maalaukselle.

Erkki oli ensin c-kasetin kannessa lapsuuteni kodista. Kasetti on kulkenut mukanani vuosia ja ajoittain ilmestynyt näkyviin ja kiusannut mieltäni – tämä pitäisi maalata. Lopulta edellisessä yksityisnäyttelyssäni Forum Boxissa, Helsingissä 2010 oli yksi pieni maalaus, Erkki, isoissa pallokauluksissaan ruusujen vieressä. Marcellokin oli jo mielessä, mutta ehti vasta KONEen näyttelyyn sekä toiset Erkit ja muut kauniit mieskuvat. Ja nimellä on väliä. Ne eivät ole pahoja tai rumia, vaan kauniita.

Pompiduu sai alkunsa 2009 Pariisissa Centre Pompidou keskuksessa nähdystä kokeellisesta, 1900-luvun alun elokuvasta, ollessani siellä taiteilijaresidenssissä. Siellä valmistuivat ensimmäiset soikioita esittävät maalaukset vesivärein. Myöhemmin taustalle alkoi tulla maisema tai esine, tärkeä, kaunis muisto tai arvo elämäni varrelta tai tästä maailmasta.

AIAI-MIES -maalaukset saivat alkunsa vuonna 2007. Tämä on keski-ikäistyvän miehen alter ego, joka taistelee omien kipujensa sekä tämän maailman kipujen keskellä peittäen kasvonsa hymyilevällä
hupullaan. Elämän ja elinympäristön sekä miehen muuttuessa muuttuvat myös maalaukset, ensin abstraktimmiksi, kun mies poistui kuvasta, kuvaten kuitenkin edelleen AIAI Miestä. Tällä hetkellä Aiai-maalaukset ovat muuttuneet Aiaimaisemiksi. Puut ja maisema vaan ovat tällä hetkellä tärkeässä osassa minulle. Ja jos ”leikin” esittävällä tai ei-esittävällä, niin myös nimillä. Aiai kuvaa samanaikaisesti montaa: kipua, varoittaa, itsekeskeisyyttä (minäminä) tai hellittelee Aaai.

Niin ja tietenkin työskentelyssäni on nykyään usein myös ripaus Italiaa.

Johannes Kangas

Johannes Kangas on syntynyt 1967 Oulussa. Hän asuu ja työskentelee Turengissa. Kangas on opiskellut Lapin taidekoulussa 1990-1993 ja Kuvataideakatemiassa 1993-1998. Johannes Kangas on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä vuodesta 1995 alkaen. Viimeisimmät yksityisnäyttelyt: Galleria Artina,2005, Helsinki, Galleria Harmaja,2007, Oulu, Forum Box,2010, Helsinki, Janakkalan kirjasto, 2013. Tulevia näyttelyitä: GalleriaKONE, 2013, Hämeenlinna, Tm-galleria, 2014, Helsinki

Näyttelyä on tukenut Suomen kulttuurirahasto, Hämeen rahasto.