GalleriaKONE
galleriakone hämeenlinna verkatehdas
Menneet näyttelyt – 2015

GalleriaKONE | Verkatehdas | Hämeenlinna

Johanna Ilvessalo
Tilateoksia
26.04.-19.05.2015

Johanna Ilvessalo (s. 1964, Helsinki) on helsinkiläinen kuvataiteilija, joka yhdistelee teoksissaan monipuolisesti eri materiaaleja ja tekniikoita. Ilvessalon tilateokset rakentuvat kuvasta, liikkeestä, valosta, varjoista ja äänimaisemista.

Ilvessalo näkee teoksensa jatkumona, jossa hän on tutkinut ihmisen elämänkulun haurautta ja haavoittuvuutta valon ja heijastuksen, virtaavan veden sekä kuvien yhdistelminä. Näyttelyn kuvissa ihmisten kasvot ovat piilossa tai kuluneet pois, jolloin heistä on jäljellä vain epämääräinen hahmo, joukko etäisiä muistoja. Valokuvat lakkaavat olemasta muiston tallettajia ja ne saavat uuden roolin unohduksen, hylkäämisen ja vieraantumisen symboleina. Ilvessalo on teoksissaan löytänyt vertauksia myös ajalle, muutokselle ja katoavaisuudelle.

Ilvessalo aloitti taideopintonsa Taidekoulu MAAssa 1980 luvulla ja opiskeli Taideteollisessa korkeakoulussa vuosina 1998-2002. Vuonna 2012 Ilvessalo valmistui taiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta kuvanveiston osastolta. Ilvessalo on osallistunut useisiin yksityis- ja yhteisnäyttelyihin 1990-luvun alusta lähtien. Yhteis- ja ryhmänäyttelyihin lukeutuu myös kansainvälisiä näyttelyitä, viimeisimpänä näyttely Galerie Toolboxissa Berliinissä vuonna 2013. Ilvessalon teoksia on valtion sekä useiden säätiöiden, kaupunkien ja museoiden kokoelmissa. Vuonna 2014 häneltä valmistui ulkoteos Vilnaan, Liettuaan. Muita hänen julkisia teoksiaan löytyy esimerkiksi Laajasalon yläasteelta Helsingistä sekä Anttolanhovin Art and Design -huvilasta Mikkelistä. Vuonna 2008 Ilvessalolle myönnettiin William Thuring -palkinto.

Lisätietoa:
kuvataiteilijamatrikkeli.fi/taiteilija/johanna-kaarina-ilvessalo