GalleriaKONE
galleriakone hämeenlinna verkatehdas
Menneet näyttelyt – 2012

GalleriaKONE | Verkatehdas | Hämeenlinna

Jarmo Kukkonen
MAISEMA
14.1.-7.2.2012

GalleriaKONEeen näyttelyvuoden 2012 aloittaa Jarmo Kukkosen näyttely “Maisema”. Esillä on öljyväri- ja akryylimaalauksia, jotka ovat syntyneet vuoden 2011 aikana. Maalausten koot vaihtelevat parikymmensenttisistä yli kaksimetrisiin teoksiin.

“Maalausteni lähtökohta on maisemassa, ympäristössä, ulkoisena kuvana ja sisäisenä kokemuksena. Ulkoista ja sisäistä maailmaa on turha erottaa liiaksi toisistaa, toinen johtaa toiseen, ja molemmat sisältävät kummatkin.

Toisinaan maisemakokemus on lähtöisin havaitusta valon vaihtelusta omassa ympäristössä, tai valon katoamisesta, pimeydestä, joka verhoaa ja muuntaa tutun joksikin vieraan oloiseksi. Paikka on liikkeessä, jatkuva muutos on tuttua tutuimassakin. Samoin ympäristön kokeminen ja maiseman näkeminen on jatkuvan muutoksen alaisena. Ilmastonmuutoksesta puhutaan nyt, globaali tietoisuus värittää käsitystä luonnollisuudesta, se vaikuttaa kokemisen tapaan. Uhka, myrskyt ja epävarmuus, luonnonmullistukset, metsäkoneiden armoton tehokkuus, katoavat metsänrannat, pysyvyys on puntarissa. Toisaalta maisema maalattuna on tuttu, perinteine aihe, josta etsitään lohtua ja turvallisuutta.

Pienissä maaluksissani maisemat ovat sisäisiä kuvia, mietiskelyn kaltaisia hetken tuotoksia, joissa maiseman elementit ovat rakennusaineina. Rajattu neliömuoto, pieni koko, kuin kurkistusluukkuja toiseen ulottuvuuteen, mahdolliseen maailmaa. Toisaalta nämä unen oloiset sisäiset ympäristöt pitävät sisällään sitä ihmisenä olemisen kuvastoa, jota ilman ei saattaisi olla yhteyttä myöskään ulkoiseen maisemaan, ne siis kuuluvat kokonaisuuteen, vaellusreiteille.”

Saapaskylässä 21.12.2011 Jarmo Kukkonen

Jarmo Kukkonen (s. 1968 Hyvinkäällä) asuu ja työskentelee Lappilassa, Hämeenkoskella. Jarmo Kukkonen on opiskellut kuvataidetta Hyvinkään taidekoulussa ja Lahden taideinstituutissa. Hän on pitänyt lukuisia yksityisnäyttelyitä vuodesta 1989 ja osallistunut vuosittain ryhmä- ja yhteisnäyttelyihin 90-luvun alusta lähtien. Kukkosen taidetta on nähty myös Ruotsissa,  Unkarissa ja Venäjällä. Kukkosen teoksia on useissa kokoelmissa, mm. Suomen Valtion, Helsingin kaupungin sekä Helsingin, Hyvinkään, Lahden ja Rovaniemen taidemuseoiden kokoelmissa. Taiteilijan julkisia teoksia on Helsingissä, Hyvinkäällä ja Lahdessa.

Lisätietoa:
kuvataiteilijamatrikkeli.fi/taiteilija/jarmo-kukkonen