GalleriaKONE
galleriakone hämeenlinna verkatehdas
Menneet näyttelyt – 2014

GalleriaKONE | Verkatehdas | Hämeenlinna

Jari Männistö
From - to
7.5.-30.5.2014

Matka alkaa jostakin ja päättyy jonnekin, tämän jälkeen alkaa uusi matka.

From – To näyttelyni on matka matkastani, pikkupojasta isoksi pojaksi, ”Rengosta Amerikkaan ja takaisin”. Tämän matkan voi kokea GalleriaKONEessa. Se on tarina luopumisesta, vapautumisesta, löytämisestä, kadottamisesta, ystävyydestä, hyväksynnästä. Joillekin se voi olla poliittinen, ahdistava, ihastuttava, jokainen päättäköön itse.

Olen aina pitänyt Tapio Rautavaaran laulamasta Kulkuriveljeni Jan sävellyksestä. Siinä kaksi veljestä tekevät erilaisen matkan ja päätyvät samaan lopputulokseen, toisen täytyy kokea asia ja toinen löytää vastauksen kateuden ja toisen epäonnistumisen kautta.

Pohjimmiltaan kaikki kiteytyy yksinkertaiseen asiaan, onnellisuuteen. Se mistä onnellisuus tulee, on henkilökohtaista. Minulle onnellisuus on tulla hyväksytyksi sellaisena kuin olen ja myös se, että itse hyväksyn itseni vikojeni ja puutteideni kanssa. Mikä on tärkeämpää kuin omien vanhempien hyväksyntä. Pojalle isän hyväksyntä on usein maailman tärkein asia, näin on myös minulle.

Viime vuonna toteutin tämänhetkisen taiteilijaurani suurimman taideteon, Sarah Josepha Halen muistomerkin Yhdysvaltoihin. Teos Amerikan yhdelle tärkeimmistä naisista tehty muistomerkki oli kaikin puolin onnistunut projekti, niin taloudellisesti kuin julkisuuden ja urani jatkon kannalta. Artikkelit useaan suureen lehteen, jopa The Wall Street Journaliin tuntuivat toisarvoisilta kun oma isä soittaa ja antaa pitkään odotetun hyväksynnän taiteilijana olemiselleni.

Olen tehnyt matkan jonnekin ja tullut onnelliseksi. Nyt voin sanoa, että olen vapaa taiteilija aloittamaan uuden matkan.

Jari Männistö on vuonna 1965 syntynyt hämeenlinnalainen kuvanveistäjä. Männistö on opiskellut muun muassa Hämeenlinnan käsi- ja taideteollisessa oppilaitoksessa ja Lahden ammattikorkeakoulun kuvataidelinjalla. Hänen teoksiaan on ollut esillä yksityis- ja ryhmänäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla, mm. Galleria Tilassa Helsingissä, Hämeenlinnan taidemuseossa ja Newport Art Centerissä Yhdysvalloissa. Männistön käsialaa ovat useat julkiset teokset sekä kotimaassa että ulkomailla, kuten yhteistyönä arkkitehti Robert Wilsonin ja kuvanveistäjä Bjarne Lönroosin kanssa toteutetut Tapio Wirkkalan puiston veistokset Helsingin Arabianrannassa. Taiteilijan viimeisin suuri hanke oli vuonna 2013 amerikkalaisen kirjailijan ja hyväntekijän, Sarah Josepha Halen muistomerkin suunnittelu ja toteuttaminen Newportin kaupunkiin, Yhdysvaltoihin. Teoksesta uutisoitiin muun muassa The Wall Street Journal-, Valley News- ja Eagle Times -lehdissä.

Lisätietoa:
www.jarimannisto.com