GalleriaKONE
galleriakone hämeenlinna verkatehdas
Menneet näyttelyt – 2009

GalleriaKONE | Verkatehdas | Hämeenlinna

Jari Järnström
Sankareita ja pyhimyksiä
28.2.-24.3.2009

”Työskentelyn aloitan spontaanisti akryyliväreillä märälle pinnalle, jossa väri leviää sattumanvaraisesti. Tämän jälkeen jatkan öljyväreillä harkitusti sommitellen. Kuva muodostuu erilaisista elementeistä – kaaos pyrkii järjestykseen.

Maalausteni keskeisin aihe on pitkään ollut ihminen, erityisesti mies. Aloin nimetä maalauksiani sankareiksi, koska ne alkoivat muistuttaa muotokuvia, jotka kuvaisivat ikään kuin kuviteltuja sankareita. Sankari eroaa tavallisesta ihmisestä poikkeuksellisten kykyjensä, onnensa tai rohkeutensa vuoksi, joiden avulla hän yltää sankarillisiin tekoihin. Taustan ekspressiiviset väriroiskeet voivat viitata räjähtävään kranaattiin, kaiken päällä on krassin lehtien muotoja, jotka muistuttavat pelkistettynä maastopuvun kuvioita. Mitä on oikea sankaruus? Onko se suuria tekoja vai selviytymistä arjesta.

Pyhimyksiksi julistetaan ihmisiä, jotka ovat osoittaneet sankarillista hyveellisyyttä elämässään ja vain, kun tämä on todistettu yleisellä maineella ja todennetuilla argumenteilla. Taidehistoriassa kuvat, joissa ihmisen päätä ympäröi sädekehä, viittavat pyhimykseen.

Usein teoksissani yhdistyy vastakohtaisia asioita ja teemoja, päällekkäisinä kuvina ja kerroksellisina tasoina. Teoksistani voi löytää monia vastakohtapareja kuten todellisuus-myytit, geometrinen-vapaamuotoinen tai korkea- ja populaarikulttuuri. Virikkeet tulevat monelta suunnalta, kuten renessanssista tai poptaiteesta. Abstrakti asettuu realistisen rinnalle, ja jatkuvasti toistuvat kasvot näyttäytyvät kysyvinä kuin katsojan peili. Kuvani ovat ihmisen pirstaleisen tajunnan kokoamista – maalaukseni ovat itsellenikin mysteerejä. Jos teoksiani haluaa pitää kertomuksina, ne ovat pieniä tarinoita: unia, muistikuvia, koettua ja elettyä elämää.”

Helsingissä 29.1.2009 Jari Järnström

Lisätietoa:
jarijarnstrom.weebly.com