GalleriaKONE
galleriakone hämeenlinna verkatehdas
Menneet näyttelyt – 2017

GalleriaKONE | Verkatehdas | Hämeenlinna

Janika Norrgård Löfqvist
Where light enters
7.1.-31.1.2017

GalleriaKONEen vuoden ensimmäinen näyttely käsittelee ihmisen herkkyyttä ja haavoittuvaisuutta elinvoimaisuutemme lähteenä. Vaasalaisen Janika Norrgård Löfqvistin maalaukset ovat muotokuvamaalauksia rajatilapersoonallisuuksista.

”Maalaukseni koostuvat usein maalauskokoelmista tai -ryhmistä. Kuvailen näyttelyssäni ”Where light enters” neljää epävakaasta personaallisuushäiriöstä kärsivää henkilöä. Muotokuvasarja perustuu omaan kokemukseeni eläessäni tämän diagnoosin kanssa. Epävakaaseen personallisuushäiriöön kuuluu tunneherkkyys ja tunnetilojen voimakas ailahtelevaisuus. Ahdistus ja paniikkioireet ovat yleisiä ja itsetuhoisuus voi ajoittain ilmetä itseään vahingoittavana käytöksenä tai riippuvaisuutena. On epäselvää, minkä takia oireet kehittyvät tietyille ihmisille.

Usein yhteiskunta kohtaa ja käsittelee psyykkistä haavoittuvuutta tai tunteellisuutta sopimattomana ominaisuutena. ”Pidä itsesi koossa, ryhdistäydy!” Erityisherkkyys ei aina sovi yhteiskuntaamme, joka usein vaatii ihmiseltä suorituskykyä, tehokkuutta, kovuutta ja asennetta. Haavoittuvuus yhdistetään suojattomuuteen ja häpeään, jotka ovat epäonnistumisen tai heikkouden merkkejä.

Jos yhteiskunta sulkee ulos, herkkä ja haavoittuvainen ihminen voi masentua, halveksia itseään ja sulkeutua yksinäisyyteen. Toisaalta hyväksyttyinä herkkyys ja haavoittuvuus voivat olla voimavaroja, jotka auttavat meitä olemaan aitoja, tuntevia, empaattisia, ehyitä ja kokonaisia ihmisiä. Olemme rehellisesti sitä, mitä olemme eikä sitä ”mitä pitäisi olla”.

Näen haavoittuvuuden muutoksen, luovuuden ja aitouden perustana. Palaan usein ajatuksissani 1200- luvulla eläneen persialaisen runoilija Rumin lauseeseen The wound is the place where the light enters you / Haava on paikka, josta valo pääsee sisään. Tämä avaa haavoittuvuuden positiivisen ja elinvoimaisen ominaisuuden.

Haluan maalauksillani luoda kuvassa olevan henkilön ja katsojan välisen yhteyden, johon katsoja pystyy omalla haavoittuvuudellaan samaistumaan. Haluan siis kuvailla jotakin yleistä; en pelkästään muotokuvan kohteena olevan yksilön vaan myös sen, mikä löytyy meidän kaikkien sisimmästä.”

Kiitos Svenska Kulturfonden sekä Eugène, Elisabeth ja Birgit Nygrénin säätiö.

Janika Norrgård Löfqvist (s. 1982) asuu ja työskentelee Vaasassa. Hän valmistui v. 2005 Svenska yrkehögskolanista kuvataiteilijaksi. Viimeisin yksityisnäyttely hänellä oli vuonna 2016 Seinäjoen Varikkogalleriassa. Taiteilijan teoksia löytyy Pro Artibus -säätiön kokoelmista ja julkinen triptyykkiteos Dwellings Uumajan yliopistollisen sairaalan psykiatriselta osastolta.

Lisätietoa:
www.janikanlofqvist.com