GalleriaKONE
galleriakone hämeenlinna verkatehdas
Menneet näyttelyt – 2014

GalleriaKONE | Verkatehdas | Hämeenlinna

Jana Výborná-Turunen
Lonesome George
2.8.-26.8.2014

“Näyttely sisältää kahden viimeisen vuoden aikana Tsekissä ja Itävallassa syntyneitä teoksiani. Aihe oli kypsynyt jo pidemmän aikaa. Palauttamattomuus, poiskuluminen tai poisjoutuminen. Sitä kautta myös lajien, eläin- ja kasvilajien sukupuuttoon kuoleminen.

Tekniikaksi päädyin käyttämään syanotypiaa, joka sekin on tavallaan pois kuollut historiallinen valokuvausmenetelmä. Olen tutkinut ja soveltanut menetelmää uudella tavalla ja käyttänyt sitä kierrätys- puuvillatekstiileihin kuvaa ja visuaalisia kokonaisuuksia muodostaen. Sukupuutoon kuolleiden eläinten piirustusten pohjalta valotin auringon valolla monikerroksisia pintoja. Tutkin pintaa ja struktuuria ja auringon aiheuttumia sattumia kokonaisuuden tunnelmaan. Suurin osa teoksista on sinisiä, tekniikan mukaisesti, osan olen sävyttänyt.

Syanotypiaoriginaalit ovat kooltaan A4 – A0. Niiden pohjalta tein digipainoksia erilaatuisille kankaille kooltaan noin 1,5m x 3 m sekä digitaalisia vedoksia akvarellipaperille. Lisäksi jatkoin projektia eteenpäin ja vaatemerkkini MANIFESTO nimissä suunnittelin Extincts paitamalliston. Mallistossa on käytetty digitaalipainokuvia piirustuksieni pohjalta. Kauluspaitamallisto on biopuuvillasta ja esittelin sitä Wienin muotimesuilla MODEPALAST 2014 sekä FAIR FAIR Biorama 2014 messuilla Wienissä.

Näyttelyn toisen pienemmän kokonaisuuden muodostavat syanotypiat Hyvinkään sairaalan röntgenkuvien pohjalta. Röntgenkuvien pohjalta tein vedokset kankaille, joita muokasin lisää kirjonnalla. Nämä työt ovat A4 kokoisia. Niissäkin aiheena on elämän eri muodot, ruumiillisuus ja symboliikka.

Tsekkiläissyntyinen puku- ja tekstiilitaiteilija Jana Výborná-Turunen (s. 1969) on juuri palannut takaisin Suomeen ja Riihimäelle asumaan ja työskentelemään. Hänellä on takanaan kahden vuoden taiteellinen työskentelyjakso Tsekeissä ja Itävallassa, jonka aikana valmistui Lonesome George -näyttelyaineisto sekä uusi Extincts Manifesto kauluspaitamallisto. Výborná Turunen on osallistunut lukuisiin yksityis- ja ryhmänäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla mm. yksityisnäyttelyt vuonna 2003 ja 2008 Hyvinkään ja Riihimäen taidemuseoissa. Vuosina 2011 ja 2012 hän suunnitteli kansanedustaja Aino-Kaisa Pekosen puvun Linnan juhliin. Jana Výborná Turunen on koulutukseltaan filosofian maisteri (Praha, 1993), muotoilija (Joensuu 1999) ja taiteen maisteri (Helsinki 2003). Hän on Ornamon ja Ars-Häme ry:n jäsen.

Lisätietoa:
www.manifestodesign.fi