GalleriaKONE
galleriakone hämeenlinna verkatehdas
Menneet näyttelyt – 2008

GalleriaKONE | Verkatehdas | Hämeenlinna

Ismo Hyvärinen
Puutarhurin päiväkirjasta
29.3.-22.4.2008

“Mistä kuvat tulevat? Mitä on taide? Sokrateen mielestä taiteessa oli kysymys inspiraatiosta. Se, joka on inspiroitunut, on jumalisen voiman kuljettamana. Välillä tuntuu itsestäni siltä, kuin jokin puhuisi kauttani. Opiskeluaikanani minulle sanottiin, että olen sukua tarinankertojille. Mistä tarinat ja visiot sitten tulevat? Tulevatko ne tarpeesta selittää sitä, miten maailma jäsentyy ympärillämme? Mikä sitten on totta? Onko arki se tosin olotila? Kuinka tosia ovat haaveet, unet? Kuinka pitkälle ylipäätään aistimme kykenevät hahmottamaan ympäristöämme?

Merleau-Pontyn mukaan kuvataiteilijaa ajaa pyrkimys vangita maailma syntymänsä tilassa. Onko taide se välikappale, jonka kautta voimme tavoittaa totuuden, jota muuten emme tavoittaisi? Tämä on itselleni syvimpiä ja samalla voimakkaimpia motiiveja tehdä taidetta. Uskon, että taiteen kautta on mahdollista saavuttaa koettavaksi jotain enemmän, jotain syvällisempää kuin arkipäivä voi tarjota.

Mikä on totuus omassa taiteessani? Fenomenologien mielestä totuus taiteessa on paljastumista, esiin tulemista, eli jotain, joka on ollut kätkeytyneenä. Totuus ei kuitenkaan koskaan voi olla kaiken lopullista paljastumista, aina on löydettävissä uusia paljastumisia. Olemme oman aikamme ja kulttuurimme kasvattamia. Meillä kaikilla on omat alati muuttuvat totuutemme, omat heikkoutemme ja voimavaramme.

Taide on seikkailua. Taide suorastaan pakottaa pohdiskeluun. Taide ahdistaa, lamauttaa ja vapauttaa. Töissäni vuorottelevat voimakkaat vastakohdat: valo ja pimeys, kevyt ja raskas, kylmä ja lämmin. Ilmeisesti olen sukua romantiikan ajan taiteilijoille, jotka peräänkuuluttivat suuria elämyksiä haaveilusta aina hirveyksiin. Taiteen tekeminen on kuin päiväkirjan pitämistä. Muokkaan itseni näköistä maailmaa. Samoin tekee puutarhuri. “

Ismo Hyvärinen, Helsingissä 18.3.08

Puutarhurin päiväkirjasta -näyttely on taiteilija Ismo Hyväriselle enemmänkin kuin pelkkä debytointinäyttely Hämeenlinnassa. Avajaisviikolla hän vastaanottaa avaimet uuteen työhuoneeseensa Verkatehtaalla ja siirtyy työskentelemään Helsingin lisäksi myös Hämeenlinnassa.

Ars-Häme ry:n uutena jäsenenä taiteilija Ismo Hyvärinen jatkaa GalleriaKONEen arshämäläisten näyttelyiden sarjaa Mikko Myöhäsen jaTuija Lampisen näyttelyiden lisäksi.

Lisätietoa:
www.ismohyvarinen.fi