GalleriaKONE
galleriakone hämeenlinna verkatehdas
Menneet näyttelyt – 2017

GalleriaKONE | Verkatehdas | Hämeenlinna

Irma Tonteri
Maisemasta
27.5.-20.6.2017

Maisemasta
– ja näkemisestä

Näyttelyssäni on teoksia, jotka esittävät vuoria tai maisemia, joissa on vuori.

Maisema, ja vuoret siinä, esittävät enemmän vuoren tai maiseman ideaa kuin tunnistettavaa ja tiettyyn paikkaan ja aikaan liittyvää kohdetta. Kokemus vuoren kohtaamisesta, vuoren äärellä olemisesta on ollut työtä tehdessä vahvasti mielessäni.

Valokuvaamisen myötä ajan ja tilan käsitteet ovat muuttuneet. Kuvaa voidaan tarkastella missä ja milloin tahansa. Katsojan sijainti vaikuttaa miten ja mitä näemme. Katsoessa kaukaista maisemaa, eteen avautuu laaja panoraama, kokonaisuus, mutta ilman yksityiskohtia. Lähietäisyydeltä katsottaessa ei kokonaisuutta näe, mutta silloin muuttuu itse osaksi maisemaa.

Yritän ymmärtää kokonaisuuksia, mutta näen vain yksityiskohtia. Tutkiessani käsittämättömän suurta, pienennän sitä jakamalla sen osiin, mutta silloin kadotan alkuperäisen, kokonaisen.

Käsittelen töissäni näkemistä, havaintoa ja ymmärtämistä. Käytän töissäni monia eri taidegrafiikan tekniikoita, traditionaalisia sekä uudempia digitaalisia, valokuvaan perustuvia työtapoja. Yhteistä teoksilleni on erilaisten paperilaatujen käyttö ja töiden rakentaminen kokonaisuudeksi tilaan.

Näyttelyssäni on muutaman viime vuoden aikana valmistuneita teoskokonaisuuksia, uusimmat tätä näyttelyä varten nyt keväällä valmistuneita.

Irma Tonteri on syntyjään turenkilainen, nykyisin Helsingissä asuva ja työskentelevä kuvataiteilija ja taidegraafikko. Hän on pitänyt aktiivisesti näyttelyitä 80 luvun lopulta alkaen. Hänen teoksiaan on useissa kotimaisissa kokoelmissa.

Lisätietoa:
www.irmatonteri.fi