GalleriaKONE
galleriakone hämeenlinna verkatehdas
Menneet näyttelyt – 2013

GalleriaKONE | Verkatehdas | Hämeenlinna

Heli Huotala
Näkymätön todellisuus
16.11.-10.12.2013

Maalausteni lähtökohtana on todellisen ja epätodellisen maailman rajapinta. Tulkitsen näkymätöntä todellisuutta etsien muististani mielenkuvia. Muistaminen on minulle tiedostamatonta mieleen palauttamista, sillä en tietoisesti muistele mitään. Muisti- tai mielikuva saa minut etsimään näkymättömästä maailmasta jotakin ja siirtämään sen maalaamalla näkyväksi kankaalle. On yllätys, mitä mieleen painuneista muistijäljistä lopulta nousee esille ja mitä jää piiloon. Muistijälki saattaa muuttua matkan varrella joksikin toiseksi, mutta vähintäänkin se muuttuu maalauksen todellisuudeksi. Näen maalaukseni kuin raolleen jätettyinä ovina tai ikkunoina, joiden takana on arvoituksellinen, mahdoton tai mahdollinen maailma. Niistä voi yrittää kurkistaa, jäädä kynnykselle tai jopa astua sisään. Maalauksissani voi avautua toinen maailma ja todellisuus havaittavan maailman ulkopuolella.

Jokainen maalaamisen hetki tuntuu yhtä ainutkertaiselta kuin kokemus, sillä se on palautumaton mihinkään aikaisempaan hetkeen. Ensimmäiset siveltimenvedot ovat erityisen tärkeitä, koska ne yrittävät  syntymässä olevan maalauksen arvoitusta, jota en välttämättä saa koskaan ratkaistuksi. Jokaisen siveltimenvedon on täytettävä useita vaatimuksia, sillä vetojen väliin jää aika ja sisältö. Etenen aina maalauksen ehdoilla intuition ja harkinnan vuoropuhelussa. Jokainen tekemäni valinta vaikuttaa seuraavaan siveltimenvetoon, ja maalikerrosten väliin muodostuu eriaikaisia vihjeitä toisiin merkityskerroksiin. Paksummat maalitäplät ja roiskeet ilmestyvät maalauksiini sekä tarkoituksella että vahingossa, ja toisinaan ne näyttävät kuin päälle liimatuilta tunkeutujilta. Öljymaali on tuoksuineen ja omine tahtoineen todellista: välillä kuivan paksua ja toisinaan öljyisen ohutta. Maalaaminen merkitseekin itselleni kamppailua maalin ja kankaan kanssa: jälkien tekemistä, peittämistä ja poistamista.

Heli Huotala on 1968 syntynyt hämeenlinnalainen kuvataiteilija ja taidemaalari.

Hän on suorittanut kuvataiteilijan AMK -tutkinnon  ammattikorkeakoulun Muotoilu- ja taideinstituutissa 2012. Muita taideopintoja: Kuvataiteilija, Hyvinkään taidekoulu 1999; Kuvataiteen perusopinnot, Lapin yliopisto 2006:  perusopinnot, Tampereen yliopisto 2007.

Huotala on osallistunut yhteisnäyttelyihin vuodesta 1998 ja järjestänyt yksityisnäyttelyitä vuodesta 1999 alkaen. Viimeisimmät yksityisnäyttelyt: Galleria Bronda, Helsinki 2013; Taidekeskus Mältinranta, Tampere 2012; Porvoon taidehalli 2011; Promenadigalleria, Hyvinkää 2011.

Huotala on Taidemaalariliiton, Ars-Hämeen ja Hämeenlinnan Taiteilijaseuran jäsen.

Lisätietoa:
www.helihuotala.fi