GalleriaKONE
galleriakone hämeenlinna verkatehdas
Menneet näyttelyt – 2013

GalleriaKONE | Verkatehdas | Hämeenlinna

Emma Lappalainen & Jyrki Markkanen
Photobia
9.2.-5.3.2013

Taidegraafikkoparin työskentelyä yhdistävä tekijä on erityisesti valokuvien käyttö teosten lähtökohtana ja tässä näyttelyssä kaikki kuvat on tallennettu neulanreikäkameroilla. Perustaltaan samasta välineestä on kumpikin rakentanut omia versioitaan eri kuvamaailmojen toteuttamiseen.

Näyttely koostuu kuvasarjoista, jotka ovat henkilökohtaisia tutkimusmatkoja ympäristöön ja minuuteen, niissä on  neulanreikäkuvan unenomainen tunnelma ja valokuvauksen ihme. Teoksissa on vahva ajan tai ajattomuuden tuntu. Työskentely on jatkuvaa prosessia, aika ja muutos sarjoja yhteensitova teema.

Kuvat ovat usein syntyneet residenssityöskentelyn tuloksena paikallisten mahdollisuuksien ja rajoitusten mukaan. Kuvia on kehitetty kylpyhuoneessa Berliinissä ja Keuruulla, kamerapurkkien kanssa on vaellettu Marbellassa. Viimeisimmät ovat kuvattu läheisissä ympäristöissä, talvisessa kasvihuoneessa ja tyhjentyneissä työhuoneissa.

Kuvista on filmityön kautta tehty syväpainolaatat ImagOn- tai polymeerigravyyrimenetelmin. Vedostuksessa on käytetty lisäksi muita perinteisiä grafiikan tekniikoita, kumpikin omiksi kehittämillään työtavoilla. Osa valokuvista on esillä perinteisinä pinnakkaisvedoksina tai akryylille tulostettuna.

Emma Lappalainen:

Mieleeni muistuu tarina miehestä, joka tapasi kylmänä talvipäivänä pelkässä ohuessa paidassa vaeltavan kulkurin. Kulkuri kulki yhtä hilpeänä ja reippaana kuin ihminen joka kääriytyi korviaan myöten lämpimiin turkiksiin. Mies kysyi kulkurilta kuinka hän kesti kylmyyden, tähän kulkuri vastasi: ”Hyvä herra, eikö teillä ole kasvot aina paljaina? Minä taas olen pelkkää kasvoa.”

Tarina kertoo itselleni kuvaushetkien viettelevästä alastomuudesta. Kuva itsenäisenä kielenään ja ajan rehellisenä tulkkina vapauttaa aistimuksista syntyneitä ajatuksia suoraan toimintaan. Todellisuuden kuvajaisena se luo väylän menneen muistamiseen uudessa valossa.

Eräänlainen kuvitettu rakkaustarina valon matkassa kulkemisen varjolla, askel askeleelta lähempänä viimeisintä.

Jyrki Markkanen:

”Obscured Objects” sarjan teokset ovat tutkivia suurennoksia kaduilta ja poluilta löytyneistä oudoista esineistä ja roskista. Kuvat syntyvät neulanreikäkameran pienistä paperinegatiiveista polymeerigravyyreiksi. Vedokset ovat viimeistelty osto- ja myyntiliikkeistä kerätyillä kehyksillä, mikä korostaa niiden muotokuvamaisuutta ja yksilöllisyyttä. Kameran tuottama unenomainen tunnelma muuttaa hylkytavaroiden rikkaan maailman vaikka tutkimusmatkaksi maailman alkuhämärän eliömaailmaan, kuvien tulkinta on jätetty katsojan mielikuvitukselle. Teokset ovat vuosilta 2009-2013.