GalleriaKONE
galleriakone hämeenlinna verkatehdas
Menneet näyttelyt – 2018

GalleriaKONE | Verkatehdas | Hämeenlinna

Edwina Goldstone
Earth Song / Maan laulu
29.9.-23.10.18

Tämä näyttely on kuusivuotisen projektini huipentuma. Kaikki alkoi vuonna 2011, kun tein paikalliselta kirpputorilta löydön, joka sisälsi noin 400 vanhaa lasinegatiivia. Kuvat avasivat vuosien 1924-1940 pienen Nurmi-Vahvialan (ven. Luzhayka) yhteisön  Karjalan Kannaksella. Ajalta ennen suurta evakuointia, palasia heidän jokapäiväisestä elämästään, sosiaalisesta kulttuuristaan ja perinteistään.

Kuin sadan vuoden ikäinen facebook tämä 90-vuotias aikakapseli on säilyttänyt ja herättänyt nyt henkiin menneisyyden kasvoja, perinteitä ja kulttuuria. Voiko se myös palauttaa jo kauan kateissa olleen kansan arvokkuuden? Sodan pysyvimpiä haavoja ovat tuhotut maisemat, arkkitehtuurin vauriot, joiden vaikutus ulottuu paljon syvemmälle kuin mitä näkyvät konkreettiset vahingot aiheuttavat. Tätä tuhoamista voi paremminkin ymmärtää laskelmoituna kulttuurin mitätöintinä. Suurten sosiaalisten muutosten ja maailmanlaajuisen epävakauden aikana historiamme määrittelee keitä ja mitä me olemme. Oma identiteettimme kertoo, miten tulevat sukupolvet näkevät meidät.

Earth Song / Maan laulu koostuu piirustuksista, valokuvista, installaatioista, tutkimusmateriaalista ja videoista, jotka kuvaavat unohdettua historiaa ja sitä, kuinka maailmanhistorian tapahtumat siirtävät kokonaisia yhteisöjä ja heidän mikro-kulttuurejaan niin, että ne vähitellen sulautuvat valtakulttuuriin ja saattavat totaalisesti kadota. Teosten materiaalivalinnat ovat tärkeä osa visuaalista kerrontaani. Lasin säröt, pöly, sormenjäljet, paperissa olevat vesivahingot, kaikki kertovat ajankulusta. Arkkitehtuuri ja valokuvat muuttuvat aikojen saatossa, ne kuluvat ja muuttuvat merkityksettömiksi. Molemmissa tapauksissa niihin liittyy kuitenkin tunnearvoa ja herkkyyttä, jotka puhuttelevat muistoina ja kertovat aikansa inhimillisestä tilasta.

Ehkä enemmän kuin mikään muu tekniikka tai taiteen laji, valokuva voi auttaa meitä parhaiten havaitsemaan ja reagoimaan muutokseen. Se sallii meidän ”pysäyttää kellon” tai nopeuttaa sitä niinkuin haluamme – tai se ainakin luo illuusion siitä, että me voimme.

Edwina Goldstone (s.1962 Englannissa) opiskeli muotoilua ja kuvittamista Suffolkin taide- ja muotoiluoppilaitoksessa (1989-1991). Hän suoritti maisteriopinnot kuvataiteessa Norwichin yliopistossa Englannissa (2007-2008). Hän asuu ja työskentelee Riihimäellä. Goldstone on esittäytynyt sekä kansallisissa että kansainvälisissä näyttelyissä ja taidemessuilla. Hänen tuotantonsa liittyy kiinteästi piirtämiseen, mutta kattaa monia tekotapoja veistosinstallaatioista maalauksiin, piirroksiin, linssin avulla tuotettuun mediaan, tapahtumataiteeseen sekä yhteiskunnallisesti kantaaottaviin projekteihin. Goldstone on tunnettu teoksissaan käytetyistä esineistä, joihin liittyy henkilökohtaista historiaa ja kulttuurisesti huomioitavia merkityksiä.

Tämän näyttelyn on mahdollistanut Suomen Kulttuurirahaston Hämeen rahaston tuki sekä yhteistyö Karjalan liiton Vahviala-seura ry:n kanssa.

Lisätietoa:
www.edwinagoldst.one