GalleriaKONE
galleriakone hämeenlinna verkatehdas
Menneet näyttelyt – 2009

GalleriaKONE | Verkatehdas | Hämeenlinna

Denise Ziegler
31.1-24.2.2009

Näytän GalleriaKONEessa kaksi installaatiota:

Viherkasvien retkipäivä, 2008. Viherkasveja, sähkömoottoreita, kumia, lasigobolla seinälle projisoitu teksti.

Kaupungin kadulla kulkija saattaa huomata talojen toimisto- ja asuinkerroksien ikkunoissa viherkasveja. Kulkija saattaa kuvitella mielessään, miten ihmiset kukin omalla tavallaan laittoivat viherkasvit ikkunalaudoille. Saatuaan kasvin sopivalle paikalle, ruukkua usein vielä pyöritetään ympäri, jotta saavutettaisiin kasville mahdollisimman hyvä suunta ikkunasta valoon ja muihin viherkasveihin nähden. Viherkasvin ikkunalaudalle asettaminen on huomaamaton, arkipäiväinen, mutta silti huolellinen ele. Tämä ele on Viherkasvien retkipäivä –teoksen lähtökohta.

Rooman täplät, 2008. Karusellidiaprojektori, 81 diaa, 4 valkoista kappaletta, 15 cm x 15 cm x 7,5 cm; maalattua vaneria.

Rooman täplät –teos rekonstruoi havahtumiseni, löydettyäni minulle uuden ja oudon merkkijärjestelmän. Täplät löytyivät Rooman keskustan kaduilta noin 20 metrin välein, jalkakäytävää ja ajokaistaa erottavista reunuskivistä. Keväinen sadekuuro oli huuhtonut katupölyt pois, ja eriväriset täpläryhmät hohtivat märkien reunuskivien pinnassa. Täplien värilajitelma toistui kohteesta toiseen, ja esimerkiksi peittävän valkoinen väri oli aina vähän valahtunut. Jollekulle täplät olivat selkeitä viestejä, minä sain ihmetellä niitä outoina ilmestyksinä kadun varsilla.

Teoksessa heijastetaan gallerian seinälle diakuvia. Gallerian seinällä on neljä pientä, valkoista kuutionmuotoista kappaletta. Ne on ripustettu heijastettavan kuva-alueen ulkopuolelle siten, että ne merkkaavat pysty- ja vaakakuvien «risteyskohtia». Diakuvat vaihtuvat kahden sekunnin välein. Kuvat on  jaettu kahteen ryhmään: toiset esittävät ylhäältä kuvattuna värikkäitä täpliä jalkakäyttävien reunuskivillä. Toinen osa projisoiduista kuvista on tyhjä, eli «valoisa». Siinä missä täpläkuvat ovat epäsymmetrisiä, tyhjän neliön muotoinen projisointi muodostaa seinästä ulkonevien kappaleiden kanssa symmetrisen abstraktin kuvion.

Helsingissä 21.1. Denise Ziegler

Denise Ziegler on Sveitsissä v. 1965 syntynyt taiteilija, joka on asunut Suomessa vuodesta 1990. Hänen teoksiaan on mm. Helsingin kaupungin taidemuseon ja Kiasman kokoelmissa. Helsingissä jalankulkija saattaa löytää myös taiteilijan viestin katukaivojen valurautaisista kansista. Denise Ziegler omisti ohikulkijoille lyhyitä epigrammimuotoisia runoja teoksessaan Epigrammeja Helsingin kaupungin jalankulkijoille.

GalleriaKONEen näyttelyssä taiteilija rakentaa uudelleen tilanteita, jotka viittaavat arkipäiväiseen, tahattomaan tai vaille huomiota jääneeseen inhimilliseen toimintaan ja siirtää ne uuteen kontekstiin.

Lisätietoa:
denise-ziegler.squarespace.com