GalleriaKONE
galleriakone hämeenlinna verkatehdas
Menneet näyttelyt – 2014

GalleriaKONE | Verkatehdas | Hämeenlinna

Anniina Vainionpää
Rauhassa
4.6.-29.6.2014

Näyttelyn työt ovat valmistuneet kaikkea muuta kuin rauhallisen tunnelman vallitessa. On täytynyt opetella ajankäyttöä uudelleen, kun ei ole voinut mennä enää oman kellon mukaan vaan jonkun toisen. On ollut huolta huomisesta, huolta ystävästä ja huolta itsestä. Siksipä rauhan etsiminen tuntuikin niin tärkeältä. Rauha asuu minussa itsessäni, se asuu paikoissa joihin tunnen kuuluvani, se asuu elämänvalinnoissa joihin olen tyytyväinen. Joskus rauha on kuitenkin kateissa ja se täytyy etsiä tai löytää uudestaan, joskus uusista paikoista joista ei ole sitä ennen löytänyt ja paikoista joita ei tiennyt olevan olemassakaan.

Olen ollut lapsen kanssa kotona. Lapsen rauha tuntuu löytyvän rutiineista, ruuasta ja sylistä. Se syntyy asioista jotka osaa nimetä: tutuista ihmisistä, eläimistä ja esineistä. Haluan oppia ja löytää tuon rauhan itsekin uudestaan. Jatkuvan kaukaisuuksiin kurkottelun sijaan voisin olla tyytyväinen vähempään joka olisikin enemmän. Lapseni ensimmäinen sana oli ‘EI’ ja ensimmäinen lause ‘Auta minua’. Ajattelin, että siinähän se on, koko elämä mahtuu muutaman sanan väliin. Ensin oppii piirtämään omat rajansa ja sitten pyytämään jonkun lähelle auttamaan, koska yksin elämästä ei tule mitään. Kun oppii jotain olennaista niin kovin pienenä ja kadottaa sen kasvaessaan aikuiseksi, alkaa sitä, jonka jo tietää mutta ei muista enää, etsiä uudestaan. Nämä työt ovat tulosta siitä etsinnästä. Umpikujista ja joskus niistä täydellisistä hetkistä, jolloin kaikki näyttää hetken selkeältä ja kirkkaalta.

Olen tehnyt pääasiassa puupiirroksia ja monotypioita vuodesta 2004. Työskentelyni on jatkumo, jossa siirryn aiheesta toiseen joskus pitkälläkin aikavälillä. Näyttelyn teokset ovat pääosin vuodelta 2014. Pyrin työskentelyssäni maalaukselliseen lopputulokseen perinteisen grafiikan keinoin. Käytän puupiirroksissani reduktio- eli poistomenetelmää ja teen pieniä sarjoja, joiden vedokset ovat usein keskenään erilaisia. Suurien vedossarjojen sijaan olen alusta saakka halunnut tehdä mahdollisimman uniikkeja töitä vaikka grafiikasta onkin kyse.

Anniina Vainionpää on vuonna 1979 Pieksämäellä syntynyt taidegraafikko. Vainionpää on valmistunut kuvataiteilijaksi Saimaan ammattikorkeakoulusta. Hänen teoksiaan on ollut  useissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä ulkomailla ja Suomessa, kuten suomalaisen nykytaiteen yhteisnäyttelyssä Japanin Osakassa,Taidekeskus Salmelan 20 kesää – juhlanäyttelyssä sekä Hyvinkään, Lahden että Raision taidemuseoissa. Taiteilijan teoksia on yksityiskokoelmien lisäksi muun muassa Hyvinkään, Raision ja Jyväskylän taidemuseoiden sekä Taidekeskus Salmelan kokoelmissa. Hänen teoksiaan on esillä Helsingin Galleria Duetossa tammikuussa 2015.

Lisätietoa:
www.anniinavainionpaa.fi