GalleriaKONE
galleriakone hämeenlinna verkatehdas
Menneet näyttelyt – 2008

GalleriaKONE | Verkatehdas | Hämeenlinna

Anne Tamminen
In Between
16.8.-9.9.2008

Aloitin itsenäisen taiteellisen työskentelyni kymmenen vuotta sitten. Muutin takaisin Hämeenlinnaan opiskeltuani muualla. Aloitin taiteilijuuteni kuvaamalla eläimiä. Urani aikana olen valokuvannut erilaisia tiloja, mm. vanhoja rakennuksia ja jatkotyöstänyt kuvia erilaisin menetelmin saadakseni ne fyysisiksi kappaleiksi, esille pantaviksi teoksiksi. Osa teoksista on saanut kolmiulotteisen ja moni sarjallisen muodon. Erilaisia materiaaleja olen kokeillut omien mahdollisuuksieni rajoissa. Yleensä haen jotakin tiettyä visuaalista vaikutelmaa. Joskus viehätyn samettisen mattaisesta pinnasta, joskus taas helmeilevän tai metallisen kiiltävästä. Olen pyrkinyt tunteiden ilmaisemiseen ja hakenut sitä salaperäisyyden tunnelmaa, jonka unissa usein kohtaan.

Tässä näyttelyssä on teoksia tältä ja viime vuodelta. Suurin osa niistä ei ole ollut tätä ennen esillä Hämeenlinnassa, osa ei missään muuallakaan Suomessa. Valokuvista suurin osa on tilallisia sommitelmia, joissa valo, rytmi, ryhmittely ja sommittelu ylipäätään ovat pääosassa. Nämä kuvat ovat kuin palapelin palasia, jotka hakevat sopivaa paria tai ryhmää. Parit voivat olla vastakohtaisia ja siten toisiaan täydentäviä. Tai sitten ne hakevat toisistaan seuraaa samankaltaisuuden kautta, muodostaen ehkä uusia tiloja. Nämä teokset perustuvat valokuviin, jotka olen ottanut, odottaessani esikoiseni syntymää, mutta lopullisen muotonsa ne ovat saaneet vasta myöhemmin, äitiyden ja perhe-elämän arjen ympäröimänä.

Aivan uusimmat teokseni ovat kuitenkin selvästi erilaisia. Innostuin jälleen myös eläinten kuvaamisesta. Minua kiinnostaa, miten tilojen eri tasot sekoittuvat toisiinsa heijastusten kautta. Elämme erilasten rajapintojen ja todellisuuksien keskuudessa. Minun maailmani on ehkä tässä, mutta mitä on aidan tuolla puolen? Minua kiehtoo tuntematon ja se minne ei pääse. Uusimpien teosteni perustana olevat valokuvat olen valokuvannut eläintarhoissa ja kasvitieteellisissä puutarhoissa. Teokset tutkivat ristiriitaista kerroksellisuutta, valoa ja heijastuksia. Kuvien kohteet ovat lasisessa, lavastetussa, normaalista eristyneessä ympäristössä. Heijastuksissa eri todellisuudet sekoittuvat keskenään. Teosten fyysisessä toteutuksessa myös kuvan lasipinta aiheuttaa heijastuksia, jossa katsojan todellisuus sekoittuu kuvaan mukaan. Lasin taakse katsoessaan voi ehkä nähdä jotain mikä on kaukaista, kaunista tai vierasta.Tai ehkä näkee samalla jotain itsestään.

Lisätietoa:
kuvataiteilijamatrikkeli.fi/taiteilija/anne-tamminen