GalleriaKONE
galleriakone hämeenlinna verkatehdas
Menneet näyttelyt – 2013

GalleriaKONE | Verkatehdas | Hämeenlinna

Anne Tamminen
Encounter
12.1.-5.2.2013

Kuvataiteilija Anne Tamminen juhlistaa näyttelyllään 15 vuotista taiteilijanuraansa, syntymäpäiväänsä ja kuvataiteen maisteriopintojensa loppusuoraa. Hänen edellinen näyttelynsä Hämeenlinnassa oli 10-vuotisjuhlanäyttely GalleriaKONEessa v. 2008.

Näyttely koostuu kokoelmasta taiteilijan viimeisimpiä teoksia vuosilta 2012 ja 2013. Näyttely muodostuu erilaisten kohtaamisten ympärille.

Pääteos Encounter, videoinstallaatio, sai keväällä 2012 Helsingissä kantaesityksensä. Video on kuvattu New Yorkin Akvaariossa ja äänimaiseman taiteilija on generoinut kahdesta siniaallosta. Taajuuksista toinen on juuri normaalin kuuloalueen alapuolella ja toinen on lähellä maapallon ominasvärähtelytaajuutta. Monien eläinten äänissä tavataan infraäänitaajuuksia.

Katsoja pääsee osaksi teosta omalla läsnäolollaan.

“Lähtökohtani on ollut suhteeni ympäröivään maailmaan. Kaipaan yhteyttä ja ymmärrystä, sitä kuitenkaan kokonaan tavoittamatta. Jotain voi yrittää koskettaa tai haltuunottaa, mutta yritykset jäävät valokuvaan tai lasin hipaisuun. Teoksessa eri ikäiset ja erilaisista taustoista tulevat ihmiset ja olio ovat hetken ikäänkuin lähellä toisiaan, kuitenkin jokainen omassa todellisuudessaan. ”Minä katson sinua katsomassa häntä katsomassa jotain.” Teoksen ääni on värähtelyä ja siten fyysinen kokemus.”

Näyttelyn ovivahtina toimii halattava interaktiivinen veistos ”Surrogate Mother” (sijaisäiti), joka on omistettu koe-eläimille ja kaikille muille, jotka eivät ole kohdanneet riittävästi läheisyyttä ja kannustusta. Esillä on lisäksi valokuvia, joissa taiteilija on tavoitellut eläimen pyhyyttä ja sulokkuutta (”grace”).

Kiitos Hämeen taidetoimikunta, Valtion näyttöapurahalautakunta, Jonni Roos, Gregoire Rousseau, Pro-Av Saarikko Oy

Lisätietoa:
kuvataiteilijamatrikkeli.fi/taiteilija/anne-tamminen